Els citricultores valencians lamenten que Europa subvencione l'agricultura ecològica al Marroc
Asaja demana impulsar clàusules espill perquè la taronja importada complisca els mateixos requisits que la valenciana
ASAJA Alacant sosté que la solució per a assegurar la supervivència del sector citrícola valencià consisteix a posar en pràctica clàusules espill perquè els productes importats complisquen els mateixos estàndards que els de la Unió Europea, així com evitar l'arribada massiva de cítrics de tercers països per a permetre als agricultors vendre a preus més competitius i millorar la seua rendibilitat. En aquest sentit, l'associació agrària considera que la decisió de la comissió de cítrics de les Corts Valencianes de canviar el model productiu a cultiu ecològic, l'informe del qual va ser aprovat la setmana passada, no pot ser l'única alternativa per a preservar la viabilitat del sector a llarg termini.
“És un error polític centrar l'informe en la reconversió a ecològic com a solució fonamental, quan actualment el mercat ja està saturat amb un 20% de cítric certificat”, apunta el president de ASAJA, José Vicente Andreu, qui també va formar part del grup d'experts de l'esmentada comissió. A més, apunta que en l'actual campanya no està havent-hi a penes entrada de cítrics de tercers països per diverses raons, com l'encariment del transport marítim. Aquestes circumstàncies han impulsat un augment de la demanda de cítrics nacionals, fet que està permetent que els agricultors embenen a preus més justos. Per això, l'associació defensa que a Espanya no existeix un excés de producció de cítrics, sinó un excés d'importació d'altres països -situació que hem experimentat anys anteriors- amb els qui hem de competir en inferioritat de condicions perquè incompleixen la normativa ambiental i laboral europea.
En la seua intervenció per a valorar la viabilitat del sector, Andreu va plantejar la necessitat de solucionar el problema de l'aigua en el sud de la Comunitat; la instauració de clàusules espill davant situacions de crisis provocades per la massiva afluència de cítrics de tercers països amb costos laborals i ambientals molt baixos; la reconversió de la varietat i d'estructures productives, com per exemple finques millor mecanitzades i digitalitzades i, per descomptat, l'adaptació de les nostres produccions a les demandes dels consumidors.
Encara que ASAJA reconeix i defensa el valor de l'agricultura ecològica, assegura que no pot ser l'única opció perquè el cítric de la Comunitat Valenciana puga persistir en el temps. Així mateix, el president afig que l'anunci que la UE subvencionarà amb 120 milions d'euros el foment de l'agricultura ecològica al Marroc posa en evidència “que resulta absurd obligar-nos a canviar el nostre model productiu quan al mateix temps se subvenciona a altres països perquè competisquen amb nosaltres en ecològic”. Andreu també reclama que els països tercers han de complir amb les mateixes normes que existeixen a Europa perquè es puga garantir la seguretat alimentària i la rendibilitat del nostre camp.