La ciència envaeix el campus de la Universitat d’Alacant
Al voltant de 6.000 persones van gaudir d’experiments, tallers, exposicions, observacions astronòmiques i rutes durant la celebració l’European Researchers’ Night - Nit de la Investigació 2022 celebrada el passat divendres 30 de setembre
La Universitat d’Alacant (UA) ha tornat a celebrar presencialment l’European Researchers’ Night - Nit de la Investigació 2022 que va reunir al voltant de 6.000 persones. Des de les 18 fins a la 1 de la matinada públic infantil, juvenil i familiar van participar en un complet programa de tallers, experiments, espectacles científics, exposicions, observacions astronòmiques i rutes a peu pel campus de Sant Vicent del Raspeig de la mà de més de 600 persones entre personal investigador, alumnat i personal de suport de la UA.
La rectora de la UA, Amparo Navarro, va ser l’encarregada d’inaugurar aquest gran esdeveniment de divulgació científica acompanyada de la secretària autonòmica d’Universitats i Investigació de la Generalitat Valenciana, Carmen Bevià, i la vicerectora Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, M. Jesús Pastor.
«Estem molt contents, després de dos anys d’aturada per la pandèmia, de reprendre la Nit de la Investigació en format presencial, oberta a tots els públics i amb aquesta alegria de retrobar-nos» va subratllar Navarro. La rectora va agrair especialment la labor de tots els investigadors, investigadores i membres de la comunitat universitària que durant mesos han treballat en la preparació d’aquest gran esdeveniment. «Vull dirigir-me especialment als meus amics més joves, als xiquets i xiquetes, que d’ací a no res seran estudiants de la UA perquè tant de bo vulguen ser investigadors i gaudisquen d’aquest dia. Va per ells», va finalitzar la rectora.
Per part seua, Carmen Bevià va recordar que «400 ciutats de 29 països d’Europa celebren avui també aquesta festa de la ciència en la qual traiem dels laboratoris i dels despatxos els investigadors perquè us expliquen quin és el seu treball, què fan i per què». En aquest sentit, la secretària autonòmica va destacar que «a vegades pensem que la ciència és una cosa llunyana, una cosa que no entenem i que no té a veure amb nosaltres. Però la nostra vida està envoltada d’aquesta i és important conèixer-la. Per això la divulgació i la comunicació científica és tan important, ens permet conèixer-la, ens permet estimar-la».
La Nit de la Investigació 2022, a més d’envair de ciència i tecnologia el campus de la UA amb més de 50 propostes, va arribar a diversos municipis de la província, concretament a Ibi, Alcoi, Santa Pola i la ciutat d’Alacant, a través de les Estacions Científiques i Seus de la Universitat d’Alacant amb visites guiades, tallers, exposicions i conferències.
European Researchers’ Night 2022
L’European Researchers’ Night - Nit de la Investigació 2022 forma part del projecte ‘Mediterranean Researchers’ Night Goes To School’ (MEDNIGHT GTS), finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon MSCA and Citizens 2022. Hi participen una desena d’universitats i entitats representatives de la investigació i la divulgació científica de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia.
Les activitats organitzades en la UA pel Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica compten amb el suport de la Fundació per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA.