elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benitatxell s’agermana amb la dàïra sahrauí 27 de Febrero “per a estrényer llaços de germanor i solidaritat”

Benitatxell s’agermana amb la dàïra sahrauí 27 de Febrero “per a estrényer llaços de germanor i solidaritat”
  • Este divendres, els dos pobles han signat un acord per a formalitzar els lligams ja existents amb intercanvis socials, culturals i esportius entre veïns i veïnes

MÉS FOTOS
Benitatxell s’agermana amb la dàïra sahrauí 27 de Febrero “per a estrényer llaços de germanor i solidaritat” - (foto 2)
Benitatxell s’agermana amb la dàïra sahrauí 27 de Febrero “per a estrényer llaços de germanor i solidaritat” - (foto 3)
Benitatxell s’agermana amb la dàïra sahrauí 27 de Febrero “per a estrényer llaços de germanor i solidaritat” - (foto 4)

Dia històric per als llaços entre El Poble Nou de Benitatxell i el poble sahrauí. Este divendres, el municipi ha signat un acord oficial d'agermanament amb la dàïra (campament sahrauí situat a Algèria) 27 de Febrero.

En la signatura han estat presents, per part de l'entitat poblera, l'alcalde, Miguel Ángel García, i el regidor de Cultura, Víctor Bisquert; i des de la dàïra 27 de Febrero, la seua alcaldessa, Suokina El Amma Beyoun i el delegat del Front Polisario a Alacant, Lehbid Ali Salem. L'acte ha estat abrigallat també per l'equip de govern i veïns i veïnes amb vincles amb el poble sahrauí.

Este acord suposa la formalització i enfortiment dels lligams ja existents entre els poblers i pobleres i el poble sahrauí. Amb ell es pretén fomentar la col·laboració entre els dos pobles amb relacions socials, culturals, econòmiques i esportives. Com, per exemple, amb intercanvis de xiquets i xiquetes, estudiants o famílies i intercanvis culturals (exposicions de pintura, fotografia, ceràmica, escultura, treballs manuals, llibres i revistes, conferències…) i esportius.

Temps arrere, El Poble Nou de Benitatxell va col·laborar activament amb la causa sahrauí. Tots els estius, diverses famílies acollien a xiquets i xiquetes sahrauís a través del programa ‘Vacances en pau’, que permetia a milers de menuts dels camps de refugiats de Tindouf mitigar les seues dures condicions de vida durant els mesos d'estiu i millorar el seu estat de salut viatjant a diferents llocs d'Espanya. De fet, tant es van forjar els vincles, que alguns d'eixos xiquets i xiquetes que un dia van ser acollits per famílies de Benitatxell, viuen actualment en el municipi i han format ací les seues famílies.

Tot això s'ha reflectit en el vídeo amb fotografies que s'ha projectat en l'acte, amb les quals s'han vist moments molt memorables de diversos dels xiquets i xiquetes que van vindre fa més de 25 anys a quedar-se amb famílies pobleres durant els estius. També dels viatges que eixes mateixes famílies van fer per a visitar els campaments sahrauís. De fet, alguns d'eixos xiquets (hui ja adults) estaven asseguts entre el públic.

Després de la projecció del vídeo, l'alcalde i el regidor de Cultura han donat la benvinguda a l'alcaldessa del campament 27 de Febrero i al delegat del poble sahrauí a Alacant, als quals han agraït la seua presència.

Tal com ha assenyalat Bisquert, amb l'objectiu d’ “agermanar-nos i iniciar un nou temps d'ajuda fraternal i cooperació amb la nostra dàïra germana, perquè els nostres pobles i els nostres fills i filles puguen conéixer-se, col·laborar i treballar units per a així ajudar a posar fi al conflicte contra el poble sahrauí i el seu ràpid alliberament. Visca el Sàhara lliure!”.

Per part seua, García ha ressaltat que este acord no és més que la “oficialització de la relació que des de fa anys ha existit entre els nostres pobles, de la qual estem molt orgullosos i, segur, perdurarà per sempre. Perquè, per damunt dels països, les guerres i les fronteres estem els éssers humans”.

L'alcaldessa de la dàïra i el delegat també han dit unes paraules, mostrant-se molt “agraïts al poble de Benitatxell, a les seues autoritats i veïns per esta iniciativa, que expressa la solidaritat entre tots dos pobles”. A més, Suokina El Amma ha lamentat l'oblit del poble sahrauí. “Som refugiats, vivim en campaments en territori algerià. Portem més de 46 anys en guerra, però quasi ningú parla del Sàhara”.

Després dels parlaments, tots dos pobles han intercanviat obsequis, i tant l'alcaldessa com el delegat sahrauí han escrit i signat unes paraules en el llibre d'honor de l'Ajuntament. Més tard, han realitzat una visita pels punts més emblemàtics de la localitat.

Pujar