Els ajuntaments de Teulada Moraira i El Poble Nou de Benitatxell presenten conjuntament al·legacions al projecte ZEC Espai Marítim de la Marina Alta
Des de la regidoria de Medi Ambient de Teulada Moraira, a càrrec de Carlos Martínez, s'ha impulsat i treballat amb els principals perjudicats per la declaració de les Zones especials de Conservació (ZEC) per a elaborar el document que recull les al·legacions a aquest projecte.
Cal tenir en compte que les ZEC afecten a més d'un municipi, pel tant aquest document no s'ha de tractar de forma aïllada, per això s'ha treballat juntament amb El Poble Nou de Benitatxell per a reforçar i amplificar les peticions.
Teulada Moraira comptarà amb dues reserves marines: l'espai marí de la Marina Alta i l'espai marí de Ifach, la qual cosa fa que el municipi tinga una casuística poc comuna. I Benitatxell, igual que Teulada, es troba dins del ZEC Espai Marítim de la Marina Alta.
Teulada Moraira i El Poble Nou de Benitatxel han sol·licitat el següent:
• L'exigència de tenir veu i vot en les futures ZEC que afecten els nostres municipis i que tinguen representació els actors locals econòmics i socials tal com ve reflectit en la normativa europea Xarxa Natura 2000.
• Defensa de l'activitat pesquera professional i de les arts de pesca tradicionals com el tresmall i les bonitoleres.
• Fer compatible l'activitat econòmica i el turisme nàutic juntament amb una defensa i protecció eficaç del medi ambient i el fons marí dotant de mitjans de control i seguiment tant al futur òrgan gestor de la reserva com als mateixos Ajuntaments establint zones de fondejos amb boies ecològiques, regulació de la velocitat de les embarcacions dins de les zones ZEC, delimitació de zones de submarinisme, etc.
• Tenir en compte la realitat dels nostres municipis.
Tots dos municipis també han subscrit les al·legacions presentades pel Club Nàutic Moraira i la Confraria de pescadors:
• Zonificar les prades de posidònia existents i analitzar el seu estat de conservació.
• Permetre sense restricció la pesca professional de tresmall.
• En les zones del LIC de fondejos recurrent on hi haja quantitat significativa de posidònia, col·locar el màxim nombre de boies ecològiques de fondejos.
• Mantenir les zones habituals de fondejos amb aquestes pautes d'instal·lació de boies.
• Les boies hauran d'estar senyalitzades en les cartes marines per a evitar accidents.
Carlos Martínez, Regidor de Medi ambient ha assenyalat que "per a nosaltres és molt important, ja que el municipi de Teulada Moraira és un dels pocs municipis que poden dir que tenen dues zones marines en un litoral tan reduït com el nostre. Això és un indicatiu del gran valor mediambiental i de la diversitat que tenim en la nostra costa pel que ha de ser preservat. Estem totalment d'acord en la necessitat de protecció i el seu manteniment per a les generacions futures, però cal tenir en compte que moltes famílies viuen i treballen de manera directa o indirecta de la mar, ja siga en activitats relacionades amb el turisme o amb la nàutica i aquestes activitats econòmiques han de compatibilitzar-se necessàriament amb la protecció del medi ambient. És per això, que les nostres al·legacions van orientades al fet que se'ns done veu i vot en la futura gestió del parc i que es tinga en compte que aquesta protecció no pot comportar una prohibició total de les activitats, sobretot la pesca professional i l'activitat nàutica."
Per la seua part, el regidor de Medi Ambient del Poble Nou de Benitatxell, Jorge Pascual, ha ressaltat la importància d'aquestes mesures per a la conservació de la singular costa de penya-segats del municipi i els seus fons marins. “Les nostres tres cales, Moraig, Testos i Llebeig, acullen una gran afluència d'embarcacions, especialment a l'estiu. És necessari preservar amb contundència els fons marins, i per això hem demanat que s'instal•len el màxim nombre de boies ecològiques de fondeig per a protegir la posidònia”.