Agricultura registra nous positius de Xylella en la mateixa zona del nord d'Alacant
En una reunió presidida per la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, la C onselleria ha informat les organitzacions agràries, cooperatives, operadors i viveristas de la Comunitat Valenciana de la novena actualització de les dades d'afecció de la Xylella Fastidiosa a la província d'Alacant.
A més s'ha informat de les mesures adoptades com a conseqüència dels nous positius que mantenen l'àrea fitada en les anteriors actualitzacions.
En la reunió han participat el secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero i el director general, Roger Llanes, els quals han detallat les dades sobre aquesta malaltia vegetal als representants de AVA, la Unió, UPA, COAG, Cooperatives Agroalimentàries, Comité de Gestió de Cítrics i ASFPLANT i s'ha explicat que en la zona afectada continuen les tasques de vigilància mitjançant prospeccions i mostrejos.
Els últims positius es troben dins de l'actual zona demarcada, són de la mateixa subespècie múltiplex i es tornen a correspondre principalment amb plantacions adultes d'ametler. No obstant això, per primera vegada s'ha donat el cas d'exemplar d'albercoquer infectat. Es tracta d'un exemplar aïllat, envoltat per ametlers afectats per Xylella, la qual cosa evita que puga estendre's a més unitats de la mateixa espècie.
D'igual manera, s'han tornat a detectar casos d'aquesta malaltia en exemplars d'arbustos i plantes florals com la 'Polygala Myrtifolia', el 'Helichrysum Italicum' i el 'Phagnalo Saxatile'.
L'àrea demarcada s'ha ampliat cap a l'est i nord-oest passant de les 87.832 hectàrees de l'anterior actualització a les 101.003 ha actuals. Les parcel·les afectades se situen en els termes d'Alcanalí, Benissa, Calp, Faxeca, Famorca, La Vall d'Alcalà, Llíber, Parcent, Tàrbena, Xaló i, com a novetat, Teulada, Xàbia, Dénia i Poble Nou del Poble Nou de Benitatxell.
Durant 2018 s'han pres 12.517 mostres vegetals, 7.600 dins de la zona demarcada i 4.829 fora d'aquesta. En les anàlisis efectuades fins al moment s'han registrat 231 positius i 6.065 negatius.
La declaració s'ha efectuat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana mitjançant una resolució de la conselleria, que pot consultar-se en el següent enllaç: http://www.dogv.gva.es/es/resultat-dogv?signatura=2018/10400
Conforme al Pla de Contingència i la normativa aplicable, s'estan adoptant mesures fitosanitàries d'eradicació i control, en aplicació de la Llei 43/2002 de Sanitat Vegetal i la Decisió d'execució (UE) 2015/789 de la Comissió.
Modificacions en l'ordre
Despres de l'entrada en vigor de l'ordre de bases reguladores i de la convocatòria de les ajudes indemnitzatòries per a l'eradicació i el control del bacteri de quarentena Xylella fastidiosa s'han constatat les dificultats de la major part dels agricultors afectats a l'hora d'aportar la corresponent còpia de certificació registral o notarial del títol de propietat. Això és degut a la falta de inmatriculació d'algunes parcel·les o, si escau, falta d'actualització de les inscripcions registrals.
Per això, per a facilitar la justificació documental s'ha estimat necessari modificar aquest punt de l'ordre de bases, i introduir, en aquells casos que el propietari no puga aportar la corresponent còpia de certificació registral o notarial del títol de propietat de les parcel·les afectades, la possibilitat d'admetre, a l'efecte de les presents indemnitzacions, la certificació cadastral descriptiva i gràfica relativa a la propietat de les corresponents parcel·les.
La Conselleria ha organitzat nombroses xarrades formatives i informatives, tant Unió de Llauradors. A més, es disposa d'una pàgina web específica (https://www.xylella.es) i ha habilitat un telèfon d'atenció al ciutadà (900 532 000) i una adreça electrònica xylella@gva.es per a atendre totes les consultes i avisos que puguen sorgir.