“No volem que aquesta col·lecció es perda”: Vicente, l'ancià de Paiporta que es va quedar sense el seu llegat més preuat en la DANA
L'emocionant missió d'estudiants i experts de la UPV per a rescatar 124 radis d'una col·lecció única
El pas de la DANA per la província de València forma ja part de la memòria col·lectiva. Han sigut nombroses les persones afectades en diferents poblacions: vides, vivendes, comerços, vehicles… i també molts records.
Vicent Tarazona és un veí de Paiporta de 82 anys que, des de ben jove, va aprendre a muntar ràdios a sa casa. Vicent va reprendre aquesta afició després de jubilar-se, donant vida a una col·lecció que el passat 29 d’octubre ja superava els 170 aparells i que, en pocs minuts, es va veure totalment inundada pels efectes de la DANA. L’aigua va arribar fins al sostre del garatge on Vicent les tenia emmagatzemades i exquisidament ordenades.
La notícia va arribar a oïdes de Carmen Bachiller, directora del Museu de la Telecomunicació “Vicente Miralles Segarra” de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació (ETSIT) de la Universitat Politècnica de València.
Carmen, de residència aquests mesos a Alemanya, va contactar amb l’Àrea de Comunicació de la UPV per veure si hi havia alguna forma d’aconseguir el contacte de Vicent Tarazona. “Des del museu, l’escola i la universitat volíem contribuir a què aquesta col·lecció no es perda i des que vaig llegir la notícia, només teníem aquest objectiu”, apunta Carmen Bachiller.
Finalment, l’Àrea de Comunicació de la UPV va posar en contacte Carmen Bachiller amb la família Tarazona. A partir d’eixe moment, tot va començar a rodar. I ho va fer, a més, amb un suport més: el d’un equip de voluntaris i voluntàries, estudiants de l’ETS d’Enginyeria de Telecomunicació i del Màster de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la UPV.
Després d’uns dies d’organització, el dimecres 20 i el dilluns 25 de novembre aquest equip d’estudiants, coordinats per Amparo Quilis, responsable d’Acció Social i Voluntariat de la UPV, i la pròpia Carmen Bachiller, van acudir a Paiporta per traslladar la col·lecció de ràdios de Vicent Tarazona del garatge de sa casa a Paiporta fins a una nau que van cedir a la família per poder emmagatzemar-les. En total, van traslladar 124 aparells; la resta va desaparèixer entre l’aigua i el fang derivat de la DANA.
De Paiporta al Museu de la Telecomunicació de la UPV
Una vegada traslladades al magatzem, el Fons d’Art i Patrimoni de la UPV les ha classificades en tres nivells, segons el seu estat de conservació: verd (millor estat), groc i roig (pitjor). I ha realitzat un inventari i catalogació de cada aparell, recopilant informació sobre el seu any de fabricació, marca, model i característiques tècniques.
“En total, estimem que es podran recuperar entre 80 i 90 aparells”, apunta Toni Colomina, director del Fons d’Art i Patrimoni de la UPV.
Aquests treballs es duran a terme des de l’Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV. Després de la seua intervenció, una selecció passarà a formar part de la col·lecció del Museu de la Telecomunicació de la UPV.
“Tenim el compromís amb la família Tarazona d’exposar-les com a testimoni del que ha passat, comptant la història de la col·lecció i aportant el nostre granet d’arena perquè aquestes ràdios i el llegat de Vicent Tarazona passen a les següents generacions en el Museu de la Telecomunicació”, conclou Carmen Bachiller.