Paiporta augmenta un 4% el pressupost
L'Ajuntament de Paiporta ha aprovat aquest divendres el pressupost per a 2017, uns comptes que pugen un 4% respecte als de 2016. L'increment es destinarà en bona part a l'àrea de Benestar, contractació de personal, educació i inversions. Els comptes tingueren el vot favorable dels grups que conformen l'equip de govern (Compromís, PSPV-PSOE i PodEU), i el vot en contra del Partit Popular.
El grup municipal de Ciudadanos s'ha abstingut.
En la seua defensa del pressupost per a 2017, la regidora d'Hisenda i Administració General, Beatriz Jiménez, l'ha definit com “valent”, i que “aposta per nous serveis i iniciatives que ens comprometen amb les nostres veïnes i veïns”, ha afirmat. “Mai ens hem conformat amb un 'no es pot', hem intentat encetar tots els camins perquè les persones de Paiporta importen i, per ara, el treball i la constància ens ha funcionat, estem convençuts que continuarem fent-ho”.
Per la seua banda, la regidora de Cooperació Social, Isabel Martínez, ha qualificat els comptes com “realistes i que deixen clara la seua tendència, el primer són les persones”. Martínez ha afegit que “els pressupostos tradueixen a euros el compromís adquirit al pacte de govern fent polítiques socials”. La regidoria de Foment de les Arts Escèniques i Biblioteca s'ha mostrat d'acord amb l'opinió dels seus companys d'equip de govern, i ha abundat en el fet que posen en el centre de l'acció política els drets socials de la ciutadania.
El pressupost de Paiporta per a 2017 augmenta un 4% i arriba fins als 14.951.365 euros, 600.000 euros més que en 2015, principalment, per la pujada notable de les subvencions de la Generalitat Valenciana, i la previsió de majors ingressos en aquest exercici. Aquestes dos circumstància se sumen al diners que enguany no es destinaran a pagar interessos als bancs gràcies a l'amortització del 67% del deute. En total, hi ha disponible pràcticament un milió d'euros més.
Aquest increment del pressupost es destinarà, en primer lloc, a inversions. En 2016, aquest capítol es va cenyir a inversions financerament sostenibles. Enguany, l'estratègia de l'equip de govern és donar un pas endavant més i encetar projectes “necessaris”, com els va qualificar la regidora d'Hisenda i Aministració General. El pressupost provisiona l'expropiació d'un terreny per la zona del Carrer Sant Ramon que portava 30 anys paralitzada, i que es convertirà en zona verda.
A més, es construirà un carril bici que, en un futur, es connectarà amb l'anell verd que envoltarà l'àrea metropolitana de València, i s'encetarà un projecte de ràdio local, a més d'incloure un pla de millora dels carrers del poble, entre d'altres accions.
També augmenta en aquest pressupost el capítol de personal amb la contractació de cinc persones, que se sumen a les 10 places creades en 2016. Jiménez va denunciar que aquestes decisions contrasten amb les que va prendre l'anterior equip de govern, que va suprimir 22 llocs de treball, un fet que “va provocar que les treballadores i treballadors tingueren una quantitat de feina inassumible, i que fóra impossible plantejar-se millorar serveis o implantar-ne de nous”.
En 2017, el consistori crearà cinc noves places, a més de les previstes en l'empresa pública ESPAI. Hi haurà una nova conserge en el mercat, altra plaça d'auxiliar administratiu per a l'Auditori, un tècnic o tècnica de joventut, i un o una agent de Policia Local, “ja que aquest cos ha de complir unes ràtios segons la llei valenciana de coordinació”, va explicar la regidora.
Quant al capítol de Benestar Social, el pressupost destina un 42% més a despesa corrent i un 30% més en ajudes d'emergència i altres serveis. Jiménez ha destacat que “per primera vegada, enguany s'ha esgotat el pressupost, gràcies al treball del personal de l'àrea i a l'augment de la plantilla, i s'han reduït les llistes d'espera, a més de posar-se en marxa nous serveis, com la teleassistència, i ampliar-se altres, cas de l'atenció domiciliària”.
En educació, la partida destinada el suport de l'ensenyament públic augmenta dels 79.000 euros de l'any que finalitza als 100.000 de 2017. La regidoria d'Hisenda va destacar el fet que s'ha passat dels 15.000 euros de 2015, amb l'anterior equip de govern, als 100.000 d'ara. La millora en el manteniment, segons va explicar Jiménez, anirà acompanyada de la posada en marxa de nous projectes educatius.
Al contrari del que va succeir amb el pressupost de 2016, quan es prioritzaren altres àrees “que requerien una actuació més urgent”, el de 2017 contempla un augment de la partida per a Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat per a fer front a les actuacions imprevistes. Quant a l'empresa ESPAI, també veu augmentada la seua consignació per a cobrir la neteja de dos edificis més, com són el CEIP Rosa Serrano i el nou Mercat Municipal. També es reforçarà l'area de gerència per millorar en l'organització.
Altres àrees que veuen incrementat el seu pressupost d'Esports i Cultura perquè, segons va explicar Beatriz Jiménez, “una vegada cobertes les necessitats bàsiques, les persones de Paiporta mereixen uns serveis de qualitat”. També es contempla el lloguer i l'adaptació d'un local per a fer activitats amb gent gran i altres col·lectius, i un increment en cooperació, per a col·laborar amb altres entitats en l'assistència a les persones necessitades.
Per a argumentar el seu vot en contra, el Partit Popular ha denunciat que el pressupost de 2017 “és el dels incompliments dels programes dels tres partits de l'equip de govern”, en paraules del seu portaveu, Vicente Ibor. El popular s'ha queixat de “l'arbitrarietat” a l'hora d'atorgar subvencions, entre altres punts que converteixen els comptes en “poc creïbles” al seu parer. Ciudadanos, per la seua banda, ha explicat a través de la portaveu, Consolación Tarazona, que la seua abstenció es devia a que no hi ha hagut un procés de participació per a elaborar els comptes.