Una òpera escrita, musicada i dirigida per xiquets de cinc anys
Xiquetes i xiquets d'un dels grups d'Infantil del CEIP Rosa Serrano de Paiporta es troben en el tram final del projecte L'Òpera Vehicle d'Aprenentatge (LÒVA), que els portarà a representar una òpera el pròxim 19 de juny a l'Auditori Municipal de la localitat. Tal com marca la naturalesa d'aquesta iniciativa d'innovació educativa, tots els elements de l'obra, des de l'elecció de la música, la creació de l'argument, les lletres, la producció, la comunicació o les coreografies i els decorats han estat elaborades pels xiquets i xiquetes, amb la particularitat que, en aquest cas, es tracta de criatures de tan sols cinc anys.
Els assajos per a aquesta representació es portaran a terme aquesta mateixa setmana. Les xiquetes i xiquets d'aquest grup d'Infantil del CEIP Rosa Serrano estan des de principi de curs treballant en aquest projecte. Primer varen constituir la seua pròpia companyia teatral, que anomenaren Arc de Sant Martí. Fins i tot han dissenyat el logotip d'aquesta companyia. I també han elaborat el guió de 'La fantasma blanca', nom de l'opera que representaran el 19 de juny. En tot el procés han comptat amb el suport de la seua tutora, Pilar Navarro Soriano, i per la mestra de música, Mari Carmen Santacruz Bosch.
'La fantasma blanca' conta la història de quatre xiquets que es perden pel bosc i, mentre busquen el camí de tornada, pugen a un turó i descobreixen una casa, on viu la fantasma. Al llarg de tota l'acció van explicant a través de les cançons el que va succeint-los. Tal i com han triat les autores i autors, la història es desenvolupa en el Segle XIX, per la qual cosa hauran de realitzar també una important tasca d'elaboració de vestuari.
El projecte LÒVA té com a objectius principals l'aprenentatge de la importància de la col·laboració i el treball en equip, arriscar per a aprendre a través de l'experiència, aprofundir en la capacitat d'expressió i reflexió, així com en la responsabilitat individual i col·lectiva a l'hora de portar endavant un projecte col·lectiu. Així mateix, es posa l'accent en la creació d'un treball original fruit del treball de l'alumnat, i es destaca el procés d'aprenentatge enfront del resultat final.
En el cas particular del grup d'Infatil de l'escola paiportina, les educadores confirmen que els ha servit per a "fer pinya" i per a que les xiquetes i xiquets "entenguen que s'han de donar suport uns a altres per a arribar a representar l'obra ja que, si en cau un, cauen tots, i entre totes i tots s'ajuden per a que això no passe". El projecte transcendeix l'aula de cinc anys, i les xiquetes i xiquets de tres i quatre anys també els ajudaran, cosa que converteix aquesta representació en un projecte de tot el centre.
En la representació del dia 19, hi haurà un passe per a l'alumnat de la pròpia escola, i altra oberta a mares i pares.