elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'IES Andreu Alfaro i l'Ajuntament de Paiporta col·laboren amb un projecte de construcció de drons amb finalitats socials i mediambientals

L'IES Andreu Alfaro i l'Ajuntament de Paiporta col·laboren amb un projecte de construcció de drons amb finalitats socials i mediambientals
    MÉS FOTOS
    L'IES Andreu Alfaro i l'Ajuntament de Paiporta col·laboren amb un projecte de construcció de drons amb finalitats socials i mediambientals - (foto 2)

    L'Institut d'Educació Secundària Andreu Alfaro i l'Ajuntament de Paiporta col·laboraran en un projecte de construcció de drons amb finalitats socials i mediambientals d'impacte positiu per al seu entorn. Els aparells s'exhibiran, després del procés de formació i construcció, a la Fira Aèria, un projecte d'innovació educativa que té com a objectiu que joves d'entre 12 i 18 anys aprenguen a construir drons. En el projecte participen més de 3.000 estudiants dels més de 60 instituts de la província de València que ja han confirmat la seua assistència, a més de la Universitat de València i el CEFIRE.

    La Fira Aèria és una proposta que cerca fomentar vocacions tecnològiques, així com l'apoderament tecnològic de joves estudiants d'ESO i Batxiller mitjançant la construcció d'un dron i la reflexió sobre la tecnologia en el seu conjunt, com una potent eina per a millorar l'entorn humà, i no únicament com un objecte de consum.

    També cerca imaginar el futur aeri mitjançant l'ampliació de coneixements i habilitats en un espai d'aprenentatge i creació inclusiu i cooperatiu per a adolescents.

    Aquest projecte serveix també per a tendir ponts i estimular la comunicació entre l'administració pública, la comunitat escolar, els centres d'innovació, les Universitats i els diversos agents socials implicats en les problemàtiques que pretenen resoldre's amb els drons dissenyats, permetent generar xarxes d'innovació educativa a nivell local i provincial.

    La primera etapa del projecte, la formació dels prop de 150 professors inscrits, desenvolupada en col·laboració amb el CEFIRE de Torrent, ja està en marxa i finalitzarà al gener de 2017. Una vegada finalitzat el procés, el personal format s'encarregarà de guiar al seu alumnat en el desenvolupament d'un projecte que començarà amb una revisió històrica dels models de les relacions entre tecnologia i societat. Continuarà amb una introducció a la teoria del vol i finalment se centrarà en el disseny i construcció d'un dron, que haurà de realitzar activitats de benefici comú per a l'entorn local.

    Com a colofó, a mitjan mes de maig de 2017 es convocarà a tots els centres participants a presentar els seus treballs a La Fira Aèria, un esdeveniment que tindrà lloc en l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València.

    Ací els participants hauran de dissenyar i construir els stands on mostrar les bondats socials i artístiques dels seus artefactes voladors, i realitzar una ponència explicant com han gestionat el projecte. L'esdeveniment finalitzarà amb una exhibició de vol de tots els drones presentats.

    La concepció, estructura i posada en pràctica de la Fira Aèria és a càrrec de l'empresa de divulgació especialitzada en ciència i innovació El Caleidoscopio i ha sigut possible gràcies a la col·laboració de Lot Amorós i el projecte Flone.

    En el projecte, participen els ajuntaments de L'Alcúdia, Algemesí, Almussafes, Anna, Alzira, Bellreguard, Benetússer, Benigànim, Benifaió, Bétera, Bunyol, Canals, Carcaixent, Càrcer, Catadau, L'Eliana, Énguera, Foios, Guadassuar, Massanassa, Montserrat, Museros, Ontinyent, L´Olleria, Paiporta, Paterna, Picassent, la Pobla de Farnals, la Pobla de Vallbona, Puçol, el Puig de Santa Maria, Rafelbunyol, Riba-roja de Túria, Sagunt, Sedaví, Tavernes Blanques, Utiel, València i Xàtiva, que des de les seues respectives regidories d'educació han recolzat el mateix, afermant així el seu compromís per incentivar i fomentar el coneixement cientificotècnic entre els més joves.

    Pujar