El jurat de Viles en Flor visita Paiporta
La Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat presenta els projectes en matèria de riquesa natural, preservació del paisatge i conscienciació mediambiental
Aquesta setmana ha visitat Paiporta el jurat de Viles en Flor, la iniciativa de l’Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola (ASFPLANT) de la Comunitat Valenciana per a mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística del territori mitjançant els reconeixements públics que atorga cada any.
El jurat ha realitzat un recorregut pels espais verds de la localitat, acompanyats per l’alcaldessa, Maribel Albalat, i el regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Pep Val, a més de la tècnica municipal de Medi Ambient.
Paiporta es va adherir l’any passat a la iniciativa Viles en Flor, que també compta entre els seus objectius amb la protecció, promoció i posada en valor dels espais verds per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i la cohesió social.
Amb aquesta finalitat, Viles en Flor entrega cada any les Flors d’Honor, guardons en què es valoren el patrimoni vegetal i paisatgístic, els recursos destinats al manteniment de la superfície verda total, la diversitat floral o la integració paisatgística; el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat, programes respectuosos de control de plagues i malalties, gestió de residus, neteja d'espais, programes d'educació ambiental, accions de participació ciutadana i organització d'esdeveniments relacionats amb jardins i plantes, entre d'altres.
En els últims anys, la Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat de Paiporta ha portat a terme iniciatives mediambientals de promoció del patrimoni verd i de difusió de polítiques de sostenibilitat com són l'aprovació d'un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), el Pla de Gestió de l'Arbrat, l'adhesió, cada any, a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, els certàmens creatius per a escolars relacionats amb el Dia de l'Arbre, l'edició de la guia de l'arbrat de Vil·la Amparo per a centres educatius i el nou itinerari botànic pel parc, o la constitució del Consell de l'Arbrat.
El govern de Paiporta també ha pres infinitat d'iniciatives polítiques relacionades amb la sostenibilitat, com és l'adhesió al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia (PACES), la reconversió a energia solar fotovoltaica de dependències municipals i escoles, els canvis d'ordenances municipals per a promoure la col·locació d'energia solar als domicilis i empreses o l'adquisició de flotes de vehicles elèctrics i híbrids per a la brigada municipal, l'empresa pública de serveis ESPAI i la Policia Local.
Des de 2015, a Paiporta no es fan servir herbicides químics, i s'ha optat pel control biològic de plagues amb depredadors naturals per a evitar productes químics tòxics. També s'ha posat en marxa un programa de reintroducció de rates penades per a l'eliminació de mosquits, que s'ha difòs entre la ciutadania, especialment, entre la més jove. Així mateix, es va constituir l'Observatori Ciutadà de l'Horta per a inventariar i diagnosticar l'estat del terme municipal de la localitat, posar-lo en valor i protegir-lo.