La instal·lació d’energia solar a Paiporta augmenta un 861 per cent en tres anys
Les bonificacions en taxes i impostos impulsades per l’Ajuntament multipliquen per 8,5 les sol·licituds
El consistori edita i reparteix guies didàctiques per a afavorir l’estalvi energètic i l’autoconsum
Les sol·licituds per a instal·lar plaques d’energia solar fotovoltaica a Paiporta han augmentat un 861% des de 2020. Així, d’acord amb les dades del departament d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, s’ha passat de les 13 instàncies per a sol·licitar la instal·lació registrades al 2020 a les 112 registrades fins al mes de novembre d’enguany, el que significa que s’han multiplicat per 8,5.
pL’Ajuntament ha contribuït decisivament a aquesta revolució energètica amb bonificacions d’impostos i taxes per a aquelles persones que s’han decidit per l’energia renovable. De fet, actualment el consistori paiportí bonifica un 95 per cent de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), i també permet una bonificació de fins al 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) durant tres anys i amb el límit del cost tota de la instal·lació.
Aquest espectacular augment de l’energia solar fotovoltaica a Paiporta ha sigut possible també, d’una banda, per una major sensibilitat mediambiental de la ciutadania, així com per l’augment dels preus de l’energia, i d’altra, per la legislació favorable aprovada pel govern d’Espanya, que va eliminar peatges i taxes que dificultaven la instal·lació i eliminaven la rendibilitat d’aquesta energia.
Per a la regidora d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Marian Val, «queda demostrat que les mesures impulsades pel govern de Paiporta per a afavorir un consum energètic més respectuós amb el medi ambient han funcionat, i la ciutadania i les empreses han respost amb unes xifres espectaculars».
Val ha afegit que l’equip de govern continuarà «aplicant mesures i impulsant campanyes que afavorisquen la sostenibilitat i la sensibilització, però també bonificant impostos i taxes per a que la rendibilitat de la instal·lació d’energia solar siga major, i també donant un impuls a la Comunitat Energètica Local (CEL) o promovent les atencions individualitzades a l’Oficina Verda d’Estalvi Energètic».
Guies didàctiques
D’altra banda, l’Ajuntament de Paiporta, a través de la Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, ha editat guies per a fomentar encara més l’estalvi energètic i l’autoconsum a la localitat. Aquestes guies, breus, senzilles i útils, es repartiran a partir d’aquest dilluns a totes les cases de Paiporta.
Una de les guies, titulada ‘Estalvi energètic sostenible’, conté consells i recomanacions sobre mesures a adoptar en el dia a dia per a rebaixar la factura energètica i evitar l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
L’altra, baix el títol ‘Guia fàcil d'autoconsum ciutadà’, desgrana els avantatges de l’autoconsum, bé siga a través de la instal·lació de plaques solars a la vivenda o el negoci propis, com sumant-se a la CEL de Paiporta. Les guies, editades amb la col·laboració de la cooperativa AEIOluz, es poden consultar al web paiporta.es/oficinaverda