Comença la Setmana de la Memòria Històrica de Paiporta
Paiporta viurà des d'aquest divendres i fins al 9 d'abril la primera edició de la Setmana de la Memòria Històrica. Al llarg dels pròxims dies, teatre, poesia, testimonis orals, cinema, literatura i música protagonitzaran la vida cultural de la localitat. Les activitats, programades per la regidoria de Cultura, han estat fruit dels primers passos del grup de treball per la memòria històrica, constituït els últims mesos amb tècnics municipals, càrrecs polítics i ciutadania de Paiporta.
La Setmana de la Memòria Històrica començarà aquest divendres al Museu de la Rajoleria, amb la presentació d'aquest grup de treball, que informarà sobre les seues activitats, entre les quals hi ha un recull de testimonis orals gravat en format audiovisual, i la inauguració de l'exposició 'La Escuela Iluminada 1931-1939', comissariada per la investigadora Cristina Escrivá. En aquesta mostra es fa un repàs a l'innovador sistema educatiu nascut en temps de la II República.
Entre la resta d'activitats de la setmana a Paiporta destaquen la creació del Punt d'Interès de la Memòria Històrica a la Biblioteca Pública María Moliner Ruiz, amb llibres que versen sobre aquesta época; el recital poètic pels 75 anys de la mort de Miguel Hernández amb la col·laboració de l'alumnat dels instituts paiportins, el dijous 6 d'abril a l'Auditori; la projecció del documental 'Peset, un home bo', el dia 7, o la representació de l'obra de teatre 'El Rey', de la companyia Teatro del Barrio, amb l'actuació de Luis Bermejo, Willy Toledo y Javier Gutiérrez. La setmana es tancarà el 9 d'abril amb un espectacular concert del Cor de la Unió Musical de Paiporta.
La programació completa de la Setmana de la Memòria Històrica i la ubicació de cada esdeveniment es pot consultar en la pàgina web municipal (www.paiporta.es), i en la secció agenda de l'aplicació mòbil Paiporta Info, gratuïta i descarregable per a sistemes operatius IOS i Android.
El regidor de Cultura, Alberto Torralba, ha destacat entre els objectius d'aquestes activitats “treure a la llum i informar sobre una part de la història ocultada durant dècades, a més, de forma interessada, ja que podrien haver-se descobert atrocitats i crims contra la Humanitat”. Torralba ha recordat que “hi ha una llei, la de la Memòria Històrica, que obliga a rescabalar la memòria de les persones represaliades per la dictadura franquista, i és obligació de les institicions fer complir aquesta llei, més encara si tenim en compte que cada vegada queden menys testimonis vius”. La setmana pretén “ensenyar la veritat històrica i científica sense opacitats ni mals rotllos, d'una manera natural i sense fomentar el sentiment de revenja ni la violència”.
Per al regidor de Cultura de Paiporta, la programació “és variada i toca tots els pals, des del cinema a la poesia, la música, la recuperació de la memòria oral o el teatre”, i ha destacat també “el caràcter participatiu de la programació”, ja que s'ha comptat amb la col·laboració de centres educatius o entitats locals, una filosofia que també guia el rumb del grup de treball de memòria històrica de l'Ajuntament, “on qualsevol pot aportar les seues propostes i punts de vista”.
“És important que la història també parle de la part que sempre s'ha amagat i invisibilitzat, la història de les persones represaliades i assassinades per haver defensat els valors democràtics de la República”, ha afegit l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín. “La societat té un deute amb totes eixes persones i ara, des del govern, posem en marxa este projecte per complir la llei i també per dignificar a estes persones i reposar el deute moral que és té amb totes elles”, ha conclòs Martín.