Alcaraz afirma la seua voluntat de “crear canals sòlids que permeten la incorporació de la ciutadania al desenvolupament de polítiques públiques”
El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha destacat que des de la Generalitat “volem crear canals sòlids que permeten la incorporació de la ciutadania al desenvolupament de polítiques públiques”. El conseller ha realitzat aquestes declaracions durant la cloenda de la Jornada de debat i reflexió a Paiporta sobre la futura Llei de Participació Ciutadana i Suport a l'Associacionisme, trobada que s'ha encarregat d'inaugurar la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas. Es tracta de la primera de les jornades que es va a celebrar en cadascuna de les tres províncies de la Comunitat per a afavorir els processos de participació.
En aquest sentit, Alcaraz ha assenyalat que “estem demanant al moviment associatiu que ens faça arribar les seues propostes i demandes de cara al procés de redacció de la llei de participació”.
Alcaraz ha posat l'accent en “el bon acolliment” que ha tingut la jornada de hui i l'alta inscripció aconseguida per a la que se celebrarà demà a Castelló i la setmana vinent a Elx, fase que una vegada finalitzada “ens permetrà tenir el text de la futura llei que esperem que s'aprove a principis de l'any pròxim”.
En la jornada també han participat l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, i la regidora de Transparència, Modernització i Participació Ciutadana, Encarna Signes, que han pres part en diferents moments del matí. L'alcaldessa ha reafirmat l'aposta de Paiporta per la participació “amb la dotació de les eines necessàries per a fer-la efectiva”. En aquest sentit, ha destacat els processos participatius per a l'elaboració del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) o l'estratègia DUSI per a optar a fons europeus, així com iniciatives com les 'Trobades amb l'alcaldessa, el govern respon'. Martín també ha assenyalat que “per a tindre una ciutadania activa, aquesta ha d'estar informada i tenir un govern transparent, i Paiporta ocupa el primer lloc del País Valencià segons l'índex dinàmic de transparència Dyntra” en localitats de més de 15.000 habitants.
La regidora Encarna Signes, per la seua banda, ha opinat durant una de les taules redones del matí que “la participació sense compromís polític no serveix per a res”, i que un dels passos previs més importants per a aconseguir una participació efectiva és “guanyar-se la confiança de la ciutadania amb fets”. Per a Signes, que ha avançat que l'any que ve haurà pressuposats participatius a Paiporta, “el futur de la política està en la participació activa de la població en la presa de decisions”.
Compromís amb l'associacionisme
Durant la seua intervenció, el conseller Alcaraz ha parlat del protagonisme que té la societat civil en la presa de decisions, en el disseny de polítiques i la participació de la ciutadania en l'administració i en la gestió de béns i serveis públics, com a factor de consolidació de les societats democràtiques.
“Entenem la participació ciutadana com una peça fonamental per a conèixer què vol la ciutadania, permetre la fiscalització de l'actuació pública, millorar la rendició de comptes, a més de possibilitar la cerca conjunta de solucions a problemes i situacions concretes, cohesionant i vertebrant la nostra convivència”, ha afegit Alcaraz.
En aquest sentit, el conseller ha destacat que el Consell, en el seu seminari de Morella, es va comprometre i iniciar un ampli procés de diàleg obert amb el teixit associatiu per a elaborar la proposta de Llei de Participació Ciutadana i Suport a l'Associacionisme, “compromís que ha seguit endavant i s'ha reforçat”.
“A través del treball amb diferents institucions i entitats -ha detallat Alcaraz- estem aprofundint i investigant en matèria de participació”.
Al seu torn, el conseller ha ressaltat la recent creació del Consell de Participació Ciutadana “com a mecanisme per a millorar la comunicació entre la societat i la Generalitat”.
Alcaraz s'ha referit al moviment associatiu i ha mostrat el seu agraïment a la col·laboració i el diàleg conjunt que “ens permetrà aconseguir un marc normatiu que responga a les inquietuds i necessitats de tots, cercant nous i modernizadores mecanismes de participació i reforçant l'associacionisme com a eina de civisme i cohesió social per a combatre la corrupció, el despotisme o el consumisme depredador”.