Ortega: "Finançar la congelació d'òvuls és una trampa que penalitza les dones i perpetua estereotipus masclistes"
La portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques d'Igualtat i LGTBi a les Corts, Mª Josep Ortega, ha alertat que "és una trampa, per a les dones treballadores que algunes empreses al País Valencià els oferisquen finançar descomptes per a que congelen els seus òvuls i així retarden la maternitat. És molt greu aquesta pràctica empresarial, que ja està funcionant amb molta polèmica social a Silicon Valley, en els Estats Units, perquè penalitza a les dones que volen ser mares i perpetua estereotipus masclistes com que la responsabilitat de criar fills i filles només és de la dona".
Segons Ortega, "amb aquesta pràctica, el missatge que estes empreses estan enviant a les dones i a la societat és molt greu: les dones no poden treballar i ser mares a la vegada. Des de Compromís considerem que les empreses haurien d'impulsar mesures de conciliació i coresponsabilitat i no apostar per la congelació d'òvuls. Evidentment també cal que les baixes de maternitat i paternitat s'igualen, flexibilitat a les jornades laborals i premiar la coresponsabilitat en comptes de castigar-la per a que a les empreses els coste el mateix que un treballador siga home o dona".
"A més a més, la congelació d'òvuls no contempla les complicacions de ser mare a partir de certes edats o l'aparició d'altres problemes derivats també de l'edat per a quedar-se embarassada. I en quant a la fertilitat masculina, que també es veu afectada pel pas del temps, caldria preguntar a estes empreses que aposten per congelar òvuls si també van a finançar la congelació de l'esperma per a que ells retarden la seua edat de paternitat".
"En definitiva, considerem que la societat el que necessita són polítiques que primen la conciliació i la corresponsabilitat, i que les empreses comencen a aplicar mesures que donen les mateixes oportunitats a dones i homes per a ser mares i pares, o gaudir de la seua vida personal sense que la seua vida laboral es trenque. És cert que els avanços en les tècniques de reproducció assistida són positius però per a que siga una vertadera elecció lliure per a dones i homes s'ha de poder tindre fills i filles independentment de la feina", ha conclòs la diputada Mª Josep Ortega.