elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Posen en llibertat a la tortuga més gran registrada en l'ARCA de la Mar del Oceanogràfic

Posen en llibertat a la tortuga més gran registrada en l'ARCA de la Mar del Oceanogràfic
  • Es diu Colomera, pes 100 quilos, mesura 87 centímetres i ha sigut alliberada a Oropesa

MÉS FOTOS
Posen en llibertat a la tortuga més gran registrada en l'ARCA de la Mar del Oceanogràfic - (foto 2)

A la platja de Bellver d'Orpesa (Castelló) ha sigut alliberada la tortuga més gran registrada en l'ARCA de la Mar del Oceanogràfic. L'exemplar es cara caracteritza pel seu pes, ja que posseeix prop de 100 quilos i mesura 87 centímetres de longitud. La solta ha sigut duta a terme per Fundació Oceonogràfic i la Fundació Blava Marí.

L'alliberament ha sigut una activitat de divulgació i conservació. Han participat més de cent persones que, a més, han netejat la franja de bosc confrontant i la platja. Segons les fundacions, aquesta acció serveix per a rubricar la signatura d'un acord pel qual ambdues col·laboraran i es brindaran suport en diferents àmbits.

La tortuga ha rebut el nom de Colomera, en referència a l'emblemàtica Torre Colomera que va servir en l'antiguitat per a vigilar la costa enfront dels atacs de pirates barbarescos.

Colomera és una femella que per les seues dimensions i pes extraordinaris ha sigut classificada com la més gran de quantes s'han registrat en l'ARCA de la Mar del Oceanogràfic en tots els seus anys d'existència.

A l'acte ha assistit la primera tinenta d'alcalde d'Orpesa, Araceli de Moya i el periodista ambientalista i director de la revista 'aGOa', José Sierra. Al costat d'ells es trobava l'escriptor i membre de la Fundació Global Omnium, Ferran Torrent, que ha sigut el padrí de la solta de la tortuga.

Visita el Mediterrani per segona vegada

L'exemplar ja ha sigut capturat accidentalment en dues ocasions per pesca d'arrossegament. Sempre ha passat per l'hospital de la mar de la Fundació Oceanogràfic, gràcies a l'avís al 112 dels pescadors.

La primera vegada va ser al desembre de 2015, a Benicarló, amb símptomes d'embòlia gasosa i, una vegada curada, va ser retornada a la mar a l'abril de 2016. Després, gràcies a la col·laboració de l'embarcació Escull de Borriana, va poder ingressar a principis de 2019 de nou en l'ARCA de la Mar, on després de les preceptives proves es va descobrir que tenia un ham allotjat en l'esòfag que ja li va ser extret.

Ara, Colomera ja s'ha recuperat plenament i pot tornar al seu hàbitat natural, la mar. Però, aquesta vegada, porta instal·lats unes marques metàl·liques identificatives i un microxip amb els quals, en cas de ser capturada de nou o contactar amb alguna institució, es podrà conéixer la seua identitat i les referències de la seua estada en la Fundació Oceanográfic.

Així mateix, en la seua closca s'ha col·locat un sistema de seguiment satèl·lit, a través del qual es podrà fer un seguiment constant de la seua singladura per la mar. També, reportarà una valuosa informació sobre aspectes importants per a la seua conservació com la seua demografia, moviments o les amenaces globals que l'afecten.

Pujar