La història de Paolo: La tortuga que va ser rescatada per una família quan navegava a Oropesa
L'animal estaven embullat en un sac de ràfia i ara es recupera en l'Oceanogràfic
Una família que navegava amb el seu vaixell enfront de les aigües d'Orpesa (Castelló) va trobar en la superfície una tortuga marina de l'espècie Lepidochelys kempii embullada entre un sac de ràfia. Es tracta d'una tortuga lora o tortuga golfina, originària del Golf de Mèxic, i catalogada en perill crític d'extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN).
“Pensàvem que es tractava d'una taula de surf”
Després de descobrir la tortuga quasi oculta pel sac, la família, molt conscienciada amb el respecte pels animals marins, va contactar amb el 112 activant així la Xarxa de Varamientos de la Comunitat Valenciana. Després de rebre l'avís, es va posar en marxa el protocol de salvament, i l'equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic es va desplaçar fins a Orpesa per a valorar l'estat de l'animal i traslladar-lo a l'Àrea de Recuperació i Conservació d'animals (ARCA) de la Mar de l'aquari valencià.
Pablo González, el pare de la família, va explicar els detalls del rescat de la tortuga i va contar que “en un primer moment, pensàvem que es tractava d'una taula de surf, fins que ens vam adonar que era una tortuga embullada en un gran sac de ràfia”.
Una vegada ingressada en l'àrea clínica i després de la revisió mèdica completa, els veterinaris de l'Oceanogràfic la van mantenir hospitalitzada fins a la seua estabilització i posterior cirurgia en la qual li van amputar l'aleta posterior dreta, necrosada a causa de l'embulle del sac. L'operació va ser tot un èxit i la tortuga es troba fora de perill en l'ARCA on es recupera completament abans de tornar de nou a la mar.
Pablo i la seua dona, Ana Cristina, van visitar a “Paolo”, nom amb el qual la van batejar els seus fills, Pablo i Daniel, i es van mostrar admirats pel treball que es realitza en l'ARCA de la Mar.
“Ens ha alegrat molt tornar a veure a Paolo tan bé i comprovar que l'operació ha sigut un èxit”, va explicar Pablo durant la seua visita a l'hospital de l'Oceanogràfic.
Els veterinaris de l'aquari insisteixen que l'actitud de la família González-Del Barri ha salvat la vida de la tortuga, que va arribar amb 2,1 quilos a l'ARCA de la Mar, on van poder actuar per a curar-li els danys rebuts a causa de l'embulle del sac.
“Paolo” pertany a una espècie de tortuga en perill de crític d'extinció
La tortuga lora o golfina està classificada en perill crític d'extinció per la IUCN a causa d'una reducció de la seua població de més del 80% per causes com la captura accidental o la pèrdua del seu hàbitat.
La població mundial d'aquesta espècie es troba, principalment, en el Golf de Mèxic i en la costa atlàntica dels EUA i encara que també pot freqüentar aigües europees, la seua presència en les nostres costes és excepcional.
Prop de 700 ingressos en l'ARCA de la Mar
L'ARCA de la Mar de l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències compta des de 2007 amb una de les instal·lacions més modernes i grans del Mediterrani, especialment dissenyades per a l'acolliment i recuperació de tortugues marines. Aquest centre destaca per ser el major d'Espanya i un dels majors d'Europa per a l'atenció i rehabilitació d'aquests rèptils.
L'ARCA de la Mar col·labora habitualment amb la Conselleria de Medi Ambient i més de 70 institucions entre Centres Oficials, Universitats, ONGs, laboratoris d'Investigació i empreses privades per a ajudar en els processos de rehabilitació d'espècies marines amenaçades, que apareixen periòdicament ferides o malaltes en el litoral valencià.
En l'actualitat l'ARCA porta anotats prop de 700 ingressos de tortugues malaltes o malferides, un notable nombre d'intervencions que sobrepassa la mitjana de dotacions d'aquest tipus.