elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Per Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

El virus que ve del fred

    Tot i que es presenta puntualment a la tardor, enguany les condicions encara no eren les més òptimes, perquè el virus de la grip es mantinguera més estable i en suspensió a l’aire. Per això este any l’epidèmia de la grip que, cada any, pateixen vora tres milions i mig d’espanyols, ha arribat amb els freds del mes de febrer.


    Esquema del virus de la grip

    La grip és una malaltia infecciosa aguda de les vies respiratòries, causada per un virus que es contagia d’una persona a d’altra. Encara que s’ha considerat una malaltia benigna, si no es diagnostica a temps i es tracta adequadament, la grip pot produir complicacions com bronquitis, pneumònia, otitis, deshidratació o l’empitjorament d’altres malalties cròniques com la diabetis, cardiopaties o asma.

    La transmissió de la grip és per via aèria, per les gotetes que s’originen en una persona malalta, al parlar, tossir o esternudar i que arriben a una persona sense grip.

    Els símptomes de la grip comencen d’un a quatre dies després de l’entrada del virus en l’organisme i duren entre cinc i deu dies.

    Quan el virus entra al cos comença a multiplicar-se ràpidament, provocant un estat de malestar intens: fred, temperatura alta (més de 38º) mal de cap i de gola, tos seca, congestió nasal, dolor muscular i articular, cansament i pèrdua de gana. A vegades pot provocar sinusitis o mal d’orella.

    Si els símptomes són particularment severs, com temperatura alta, dificultat per respirar pressió en el pit, marejos i vòmits, cal avisar al metge de seguida.

    La manera més eficaç per previndre la grip és, segons tots els experts, vacunar-se cada tardor.
    L’Organització Mundial per a la Salut (OMS) recomana que la gent es vacune a partir dels 50 anys. També s’haurien de vacunar les persones majors i amb malalties cròniques, així com els xiquets i el personal sanitari.

    Pel que fa a les prevencions, cal tindre una higiene estricta, ja que ajudarà a protegir-nos i a protegir els altres del microbi. També és important comptar amb unes defenses altes, i menjar aliments amb propietats antioxidants.

    El cos necessita recursos per evitar i per fer front a la grip i també per accelerar la curació. El qui està al llit amb grip, cal que tinga una dieta fluixa (entre altres coses perquè el malalt no té gana) rica en fruita, verdures i hortalisses. També cal prendre aliments amb propietats antioxidants, que ajuden a eliminar les toxines que produeix la infecció i per enfortir l’organisme. Entre estos aliments cal prendre els que són rics en vitamina C, com les taronges, les pebreres, les llimes o les cols. També la vitamina A és un bon antioxidant i la podem trobar en el fetge o la mantega.

    És important beure aigua amb abundància i sucs de fruita. Hauríem de beure entre un litre i mig i dos litres de líquids al dia. La hidratació és necessària per a mantindre hidratades les mucoses i evitar la deshidratació corporal. I no consumir alcohol. I sobretot, paciència per superar el procés gripal!!

     

    Elperiodic.com ofereix aquest espai perquè els columnistes puguen exercir eficaçment el seu dret a la llibertat d'expressió. En ell es publicaran articles, opinions o crítiques dels quals són responsables els mateixos autors en tant dirigeixen la seua pròpia línia editorial. Des d'Elperiodic.com no podem garantir la veracitat de la informació proporcionada pels autors i no ens fem responsables de les possibles conseqüències derivades de la seua publicació, sent exclusivament responsabilitat dels propis columnistes.
    Pujar