elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Per Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Els orígens de la festa de Sant Blai a Borriana

    Estem a les portes de celebrar la festa major patronal d’hivern de Borriana:  Sant Blai. Amb la seua festa, molt sovint acompanyada de vent, començem a notar que el dia s’allarga, i que el patró ens invita a eixir al carrer, ja que Borriana viu a la plaça pública.

    L’última setmana de gener de 2011 va ser enderrocat  l’antic Hospital de Sant Blai. Va ser una llàstima que Borriana, no puguera conservar, rehabilitar, promocionar i difondre este testimoni de la història. Un hospital que va ser el primer centre d’atenció i sanació de beneficiència fundat en l’antic Regne de València amb beneficis concedits des de la reconquesta del rei Jaume I. Este hospital apareix documentat en 1238. El retaule gòtic que es conserva de 1438, la seua fira, que era inicialment agrícola, ramadera i festiva en 1326, i la seua Font del Vi, que és una Font de Festa, de 1854.

    Després d’ixe enderrocament va quedar un solar amb grava, que hui s’utilitza per aparcament de vehicles i per a que gossos i gats façen allí les seues necessitats, quedant un lloc brut i fosc. Des de 2011 no s’ha fet ninguna actuació, presentant este lloc una imatge lamentable i de deteriorament. L’enderrocament de l’hospital va provocar greus danys a l’estructura de l’església que hui dia son visibles per l’exterior i notables al seu interior. Ara, un nou projecte impulsat per l’actual Ajuntament de Borriana i la col·laboració amb els fons FEDER, vol acondicionar este emblemàtic lloc de la nostra ciutat, que necessita una rehabilitació, per a dinamitzar i revitalitzar el barri de Sant Blai i la nostra ciutat. Alhora que restaurar tota la façana exterior de l’església que dona al solar i a l’avinguda Juan Bautista Sanmartin.

    Un projecte que vol recuperar una imatge de ciutat moderna, respectuosa amb el medi ambient  i el patrimoni, arrelada als signes d’identitat, que dignifique la seua història, que recorde la configuració del nostre comerç i la nostra cultura al llarg dels segles. Unes festes que rememoren cada mes de feber la nostra existència cristiana, plural, diversificada, col·lectiva i el nostre naixement com a poble.

    Elperiodic.com ofereix aquest espai perquè els columnistes puguen exercir eficaçment el seu dret a la llibertat d'expressió. En ell es publicaran articles, opinions o crítiques dels quals són responsables els mateixos autors en tant dirigeixen la seua pròpia línia editorial. Des d'Elperiodic.com no podem garantir la veracitat de la informació proporcionada pels autors i no ens fem responsables de les possibles conseqüències derivades de la seua publicació, sent exclusivament responsabilitat dels propis columnistes.
    Pujar