elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Per Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

La cultura del foc

    Els valencians sentim la passió del foc. És impensable viure una festa sense la pólvora, les fogueres, les traques, les mascletades, els correfocs, els castells artificials......En les Fogueres de Sant Joan o les de Sant Antoni, en les Falles de Sant Josep o en qualsevol de les festes del poble més menut de tots, sempre hi ha un lloc i un espai per al foc! Els valencians, de Vinaròs a Oriola, portem la cultura del foc molt a dins nostre, de tal manera que ja forma part de la nostra tradició festiva. Què serien les festes de la Magdalena de Castelló, sense el foc? O la Santantonada d’El Forcall, o la Matxà de Borriol o de Vilanova d’Alcolea? O la monumental foguera de Canals? O les festes de Paterna, a L’Horta, sense la seua famosa cordà? O els moros i cristians? O la Nit de l’Albà a Elx, sense el foc?

    Una prova de la importància del foc en les nostres festes, és la gran quantitat de colles de dimonis que hi ha als nostres pobles. Entre les més conegudes estan :

    Botafocs del Grau de Castelló (botafocs.awardspace.com) creats el 1989 per un grup de persones del Col·legi Públic Elcano, del Grau.

    La Diabòlica de Morvedre (ladiabòlicademorvedre.cat) que va nàixer l’octubre de 2006 a partir d’un grup de gent enamorada de les espurnes del foc.

    Dimonis de l’Avern d’Alboraia (correfoc.cat) colla nascuda l’estiu de 1997

    Correcagarneres (correcagarneres.cat) fundada el 1999 a Terrateig, a la Vall d’Albaida.

    Dimonis de Massalfassar (massalfassar.org) apareguts el 1991 amb l’objectiu de recuperar les diferents manifestacions populars de la nostra cultura.

    Dimonis de Vinaròs (dimonisdevinaròs.org) des de 1989

    Dimonis enroscats (dimonisenroscats.blogspot.com) de l’Alcúdia, a la Ribera Alta, des de 2007

    Colla de dimonis Inga-Va (elmaro.es) presents a la Font d’En Carròs, a la Safor, des del 2002

    Dimonis emplomats de Beneixama, a l’Alt Vinalopó, des del 1999

    Entre moltes altres colles trobem també els Dimonis de Morella, els de Benimaclet (L’Horta) Ontinyent (La Vall d’Albaida) Quart de les Valls (Camp de Morvedre) o Alcoi (L’Alcoià)

    És per tot això, que els valencians tenim una gran preocupació per la Directiva que el Parlament Europeu ha fet, pel tal de regular el mercat dels materials pirotècnics. Esta Directiva, si no es corregeix, limitaria, i molt, el foc a les nostres festes, perquè restringeix dràsticament el seu ús. Hauria de ser el Govern espanyol a través del Ministeri d’Indústria, el qui corregira el text 2007/23/CE, perquè en el cas contrari, la majoria de les nostres festes quedarien en la il·legalitat.

    Cal que l’Estat espanyol defense la importància de les nostres festes culturals i tradicionals, i que l’ús d’articles pirotècnics, no estiguen subjectes a les disposicions de la Directiva Europea.

    El món festiu del Foc ja ha començat a mobilitzar-se, per defendre una part tan important de la nostra tradició com és la cultura del foc. Així, el passat 7 de febrer a Castelló de la Plana, es presentava un Manifest per la Defensa dels Grups de Cultura Popular i Tradicional Valenciana amb ús de materials pirotècnics. El text deia el següent:

    “L’aprovació de la nova Directiva 2007/23CE del Parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels articles pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicional. Aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius, i qualsevol acte per part de Colles de Dimonis, Bèsties de foc, Despertades, Baixades, Cordades, etc

    Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indissoluble del patrimoni immaterial de la cultura valenciana. Avui es manté viva la tradició a València, amb milers d’actes de foc anuals, per part de colles de dimonis, bèsties de foc, comissions falleres, penyes de coeters....Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposaria la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.

    Per tot això demanem que el Govern de la Generalitat Valenciana i el Govern Espanyol com a òrgans competents, establisquen el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals valencians, mitjançant una regulació específica en l’ús dels materials pirotècnics, que garantisquen el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils”

    El president de la Junta de Festes de Castelló, Jesús López, va reconèixer la preocupació que la norma ha generat en el si de la festa, i la necessitat de defendre les nostres tradicions. També Juanjo Trilles, president de la Federació de les Colles, recordava com la festa a Castelló, no s’entén sense actes com la Nit Màgica en la Magdalena. Igualment Vicente Montolio, Prohom de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta, manifestava: “hem de defendre la nostra cultura i la nostra tradició respecte a la pólvora”. També la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, ha presentat una moció a tots els ajuntaments valencians, perquè es facen ressò d’esta qüestió, i d’esta manera, el Govern tinga en compte l’excepcionalitat del foc en les nostres manifestacions festives i culturals. I el passat 28 d’abril, el Congrés de Diputats, i per unanimitat, va votar a favor d’una proposició no de llei, pel la qual s’insta al Govern espanyol a protegir la cultura del foc, i per tant, a adaptar la Directiva Europea 2007/23 CE. El 18 de maig, Serafín Castellano, Conseller de Governació de la Generalitat Valenciana, s’entrevistava a Brusel·les amb Joseph Dunne, cap de secció de Mercat Interior i Consum, per “informar, conscienciar i sensibilitzar a les institucions europees de la tradició de la pólvora en les festes valencianes” I encara més recentment, les Corts Valencianes, també per unanimitat, reclamaven l’adaptació de la Directiva Europea a les nostres particularitats concretes.

    A les portes de les fogueres de Sant Antoni, tan tradicionals als nostres pobles, cal que entre tots, començant pels Governs de Madrid i de València, arribem a defendre la continuïtat de la Cultura del Foc pel seu caràcter cultural i tradicional, tan propi del nostre Poble. Cal reivindicar la cultura del foc, i defendre una tradició tan arrelada a la nostra terra i a la nostra gent. De res valdrà després lamentar-se (si acaben prohibint el foc i la pólvora) si ara no som capaços de valorar i defensar una tradició tan mediterrània, com és el foc a les nostres festes.

    Elperiodic.com ofereix aquest espai perquè els columnistes puguen exercir eficaçment el seu dret a la llibertat d'expressió. En ell es publicaran articles, opinions o crítiques dels quals són responsables els mateixos autors en tant dirigeixen la seua pròpia línia editorial. Des d'Elperiodic.com no podem garantir la veracitat de la informació proporcionada pels autors i no ens fem responsables de les possibles conseqüències derivades de la seua publicació, sent exclusivament responsabilitat dels propis columnistes.
    comentari 1 comentari
    Josep
    Josep
    15/01/2010 04:01
    Xapó!

    Xapó! Un article valent, que defén les nostres tradicions i la nostra cultura! Es pot dir més alt, però no més clar! Enhorabona Jordi pels articles! I enhorabona al P.com per tindre com a col·laboradors a Jordi Bort!

    Pujar