elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Per Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

El Cardenal Tarancon

    Vicent Enrique i Tarancon, arquebisbe d’Oviedo, acompanyant als bisbes Ramon Masnou i Boixeda , bisbe de Vic i  Josep Pony i Gol bisbe de Sogorb-Castelló.

     

    El passat dijous dia 22, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Borriana, vaig tindre el goig de presentar al P. Josep Miquel Bausset, que convidat pel nostre Ajuntament, va fer una interessant conferència sobre el cardenal Tarancon.

    El P. Josep Miquel va nàixer a l’Alcúdia el 24 d’octubre de 1955. Després dels estudis primaris i el batxillerat, va estudiar la carrera de Ciències Biològiques a la Facultat de Biologia de la Universitat de València. Els últims any d’estudis i després d’acabar la carrera, col·laborà en el Departament de Zoologia de la Facultat de Biologia.

    El 23 de setembre de 1984 entrà al monestir de Montserrat. Va fer la professió temporal el 1986 i la solemne el 1990. El 8 de desembre de 2006 va ser ordenat diaca i el 23 de juny de 2011, capellà.

    A Montserrat ha fet els estudis de filosofia i de teologia i ha treballat en les Publicacions de l’Abadia de Montserrat i en la infermeria, de 1991 al 2008. També ha estat professor de naturals als xiquets que formen l’Escolania. Des de 2008 és l’ajudant del mestre de novicis.

    Col·labora també en la pastoral del Santuari acollint grups, sobretot de jóvens, amb els quals compartix la seua experiència de monjo. Són les convivències, de llarga tradició a Montserrat, on xics i xiques de 14 a 18 anys passen uns dies al monestir i on el P. Josep Miquel els acompanya en la reflexió i en la pregària.

    A més de la seu servici a Montserrat com a monjo, el P. Josep Miquel col·labora amb diversos mitjans de comunicació (Mediterraneo, Levante, Información, Saó, Cresol, Barcella) amb articles sobre fe i cultura.

    La conferència del P. Josep Miquel té un llarg preàmbul. Va ser el gener de 2010, quan vaig acompanyar a Juanjo Enrique-Tarancon (nebot del cardenal de Borriana) a l’Alcúdia, a casa del P. Josep Miquel, aprofitant que ell passava uns dies amb els seus pares. Van poder ensenyar-li algunes de les carpetes amb la documentació del cardenal Tarancon. Després de parlar amb ell, Juanjo li va proposar portar l’Arxiu Tarancon a Montserrat perquè el digitalitzaren i tingueren una còpia dels documents del cardenal. El P. Josep Miquel va acceptar la proposta i el 2 de març de 2010, acompanyava a Juanjo a Montserrat, per portar els primers 5 arxivadors, que ja han estat digitalitzats i que ja han tornat a Borriana. En aquell viatge, ens va acollir el P. Josep Mª Soler, Abat de Montserrat, que agraí a Juanjo que els deixara l’Arxiu del cardenal, per traure’n una còpia. Juanjo va aprofitar també per donar-li al P. Abat, la Medalla del Centenari del naixement del cardenal Tarancon.

    El 28 de maig passat i acompanyats del concejal Quique Safont, Juanjo i jo portàvem una altra remesa de documents que ara mateix estan digitalitzant-se al monestir i que també tornaran a Borriana, la ciutat que ha de conservar i donar a conèixer l’Arxiu Tarancon.

    En el viatge del 28 de maig el P. Abat Josep Mª va tornar a agrair a Juanjo la seua generositat, ja que gràcies al seu gest, Montserrat pot tindre uns documents de tanta importància per a la història de l’Església i de la Transició espanyola.

    La relació de Josep Miquel amb el cardenal Tarancon ja ve de lluny, pel fet que va poder seguir els exercicis que el cardenal va fer a la comunitat de Montserrat el 1987. Però després, el mateix Josep Miquel ha estat recordant periòdicament, la importància i la transcendència del cardenal, a través dels mitjans de comunicació.

    El 14 de maig de 2007, el dia que es complien 100 anys del naixement del cardenal, Josep Miquel escrivia un article recordant el centenari de Tarancon. També va vindre a Borriana, en representació del P. Abat Josep Mª Soler, el 27 de novembre de 2007, a la presentació del llibre “Vicent Enrique Tarancon. Un cardenal per a la llibertat”, que vaig tindre el goig de coordinar. Amb motiu de la presentació d’este llibre, Josep Miquel escrivia un article on deia: “parlant amb Juanjo Enrique-Tarancon, vaig “sentirla presència del cardenal Tarancon, que enmig de camps de tarongers o a la vora de la mar, se’ns mostra encara hui en dia, com un home pròxim, humà i senzill, home de reconciliació i de pau”.

    El 18 d’agost de 2008, Josep Miquel escrivia un altre article: “Tarancon, una veu que encara parla”, glosant la col·laboració del P. Abat Josep Mª, en el llibre que jo vaig coordinar. En este article, Josep Miquel reivindicava l’actualitat de Tarancon als nostres dies.

    El 2 de desembre del mateix any, Josep Miquel tornava a escriure a propòsit de la clausura de l’Any Tarancon.

    L’1 de desembre de 2009, feia un altre article, narrant l’experiència dels exercicis que va donar Tarancon a Montserrat el 1987.

    L’1 de març de 2010 (amb motiu del primer viatge que férem Juanjo i jo per portar els primers documents del cardenal) Josep Miquel publicava l’article “L’Arxiu Tarancon, on es lamentava d’un fet molt comú entre els valencians: “només valorem allò que tenim, quan ho perdem” i per això, escrivia,: “són molts els arxius i llegats que hem perdut per la desídia o el desinterès dels qui els tenien”. I continuava així: “No és el cas de l’Arxiu Tarancon, que el seu nebot, Juanjo Enrique-Tarancon, conserva amb devoció i afecte”. L’article acabava demanant que fóra “Borriana la que ha de conservar i donar a conèixer l’Arxiu Tarancon, per tal de perpetuar amb gratitud, la memòria del cardenal valencià”.

    El 17 de març de 2011, Josep Miquel escrivia un altre article, ara sobre la Miscel·lània Tarancon, que excel·lentment coordinada per Vicent Rios, l’Ajuntament va publicar, com a homenatge al nostre cardenal. I el 5 de març d’enguany, publicava un altre article sobre l’Arxiu Tarancon, en el que Josep Miquel detallava els principals documents que ja havia estudiat i digitalitzat a Montserrat.

    Com vaig dir el 27 de novembre de 2007 en la presentació del llibre “Vicent Enrique i Taracon. Un cardenal per a la llibertat”, el nostre cardenal va ser “un home de reconciliació, d’unitat, de diàleg i de pau”. Per això, va fer de l’Església espanyola “una Església dialogant, una Església audaç, oberta a la novetat de l’Evangeli, una Església fidel al Concili Vaticà II”.

    En la conferència del dia 22 de novembre, el P. Josep Miquel ens va descriure, de forma amena la vida del cardenal de Borriana, des dels seus temps del seminari de Tortosa a l’arquebisbat de Madrid, passant per la seua etapa com a capellà a Vinaròs, Vila-real i com a bisbe de Solsona, Oviedo, Toledo i Madrid.

    La part més interessant de la conferència, va ser quan ens parlà dels documents de l’Arxiu Tarancon, tan importants en la història de l’Església i de la Transició espanyola, així com de la contribució de Tarancon al Vaticà II.  Entre la documentació més interessant de l’Arxiu, trobem conferències, exercicis o pregons de setmana santa, així com la correspondència de Tarancon amb Franco, el príncep Joan Carles, Carrero Blanco, Arias Navarro, Suarez i diversos ministres del govern.

    Tota esta documentació la conserva Juanjo Enrique-Tarancon, a l’espera que el Museu Tarancon siga una realitat, com desitgem molts borrianencs!

    El P. Josep Miquel va repetir diverses voltes, la necessitat que l’Arxiu Tarancon tinga ja un espai digne en el Museu Tarancon de Borriana, perquè els historiadors puguen aprofundir en l’estudi de la vida i de l’obra del nostre cardenal.

    De la mateixa manera, el P. Josep Miquel va agrair públicament la dedicació entusiasta de Juanjo Enrique-Tarancon, per conservar i donar a conèixer el llegat del cardenal. I també l’interès i el reconeixement de l’Ajuntament de Borriana pel seu fill més il·lustre.

    Al final de l’acte es va donar al públic assistent la separata amb el text de la conferència del P. Josep Miquel. Esta separata porta unes fotografies de Tarancon al Vaticà II i també uns textos manuscrits del cardenal. Un d’ells és una nota de Tarancon de la sessió del Concili del 5 de novembre de 1964. Amb la seua lletra, Tarancon feia un resum d’aquella sessió, presidida pel cardenal Lercaro. L’altre text de la separata, és un esquema de Tarancon d’uns exercicis espirituals que va dirigir.

    La conferència del P. Josep Miquel del passat 22 de novembre, va ser un homenatge a Tarancon, per reivindicar la seua memòria, els seus ensenyaments i sobretot, la seua actualitat!!

    Elperiodic.com ofereix aquest espai perquè els columnistes puguen exercir eficaçment el seu dret a la llibertat d'expressió. En ell es publicaran articles, opinions o crítiques dels quals són responsables els mateixos autors en tant dirigeixen la seua pròpia línia editorial. Des d'Elperiodic.com no podem garantir la veracitat de la informació proporcionada pels autors i no ens fem responsables de les possibles conseqüències derivades de la seua publicació, sent exclusivament responsabilitat dels propis columnistes.
    Pujar