OPINIÓ
“Borriana siglo XX”
31/01/2012
- Port de Borriana en l’actualitat
Ja fa uns mesos va eixir al mercat bibliogràfic, el llibre “Borriana siglo XX. De la Restauración a la Guerra Civil (1901-1940)”. Amb pròleg d’Ángel Viñas, catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid, l’autor d’esta obra, Vicente Abad, presenta una exhaustiva crònica de la vida de Borriana, des de la Restauració a la Guerra Civil.
El llibre, estructurat en quatre capítols, comença establint el marc polític del moment, amb els partits existents: els dinàstics (el “Cossi” i el Partit Liberal) i els partits antisistema, (el Carlista i el Republicà). El llibre, en este primer capítol, tracta també del pas de Borriana de vila a ciutat, així com la confrontació política i els aspectes relacionats amb l’economia, la cultura, l’urbanisme i les obres públiques.
El segon capítol està dedicat a la Dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) amb el colp d’estat del general i la política municipal de l’Ajuntament de Borriana. Un punt cabdal d’este capítol, és el dedicat a la construcció del Port de Borriana, que amb el temps resultaria de gran importància en l’exportació de la taronja a la capital de la Plana Baixa. És de justícia recordar, pel que fa al Port, a Joaquín Peris Fuentes que va presentar el projecte de construcció i al seu cosí Manuel Peris Fuentes, així com el diputat del Partit Tradicionalista pel districte de Nules Jaime Chicharro i sobretot al ministre Navarro Reverter.
Museu de la taronja
El capítol tercer està dedicat a la II República (1931-1939) amb un estudi detallat del temps republicà a Borriana, des de les eleccions del 1931, 1933, i 1936. Un apartat interessant és el que fa referència a la taronja en esta època.
Finalment, el capítol quart i més extens, és el que tracta sobre la Guerra Civil: els partits republicans, d’esquerres i de dretes i els sindicats, el 18 de juliol a Borriana, les incautacions i les col·lectivitzacions, els assassinats i la política municipal. També hi ha un apartat molt important pel que fa a la taronja i al control sindical de l’economia citrícola. Igualment cal destacar en la part final d’esta obra, la Comissió Gestora Municipal i la reconstrucció de la ciutat. El llibre acaba amb un apèndix, així com una àmplia bibliografia i un apèndix fotogràfic de gran interès.
Publicat per l’editorial Tirant lo Blanch, el llibre de 344 pàgines (i que recomane) és un document bàsic per conèixer i comprendre millor esta part de la història de Borriana.
Elperiodic.com ofereix aquest espai perquè els columnistes puguen exercir eficaçment el seu dret a la llibertat d'expressió. En ell es publicaran articles, opinions o crítiques dels quals són responsables els mateixos autors en tant dirigeixen la seua pròpia línia editorial. Des d'Elperiodic.com no podem garantir la veracitat de la informació proporcionada pels autors i no ens fem responsables de les possibles conseqüències derivades de la seua publicació, sent exclusivament responsabilitat dels propis columnistes.
Gracias Jordi por este comentario pero, por favor, donde puedo conseguir el libro?