La no presència institucional en la fira de Cocentaina
Molt s’ha escrit sobre la Fira de Tots Sants de Cocentaina i sobre la seua importància en diferents vessants: històrica, social, econòmica, cultural, etc. La veritat és que la nostra Fira s’ha convertit en un esdeveniment d’importància autonòmica de primer ordre., i ara ja podem confirmar que també té el que mereix a nivell estatal amb la recent estrenada Declaració d'Interés Turístic Nacional. Per a confirmar tot açò tant sols hem de fer una ullada a les xifres generals de la Fira de Tots Sants de Cocentaina:
- Un nombre aproximat de visitants de 500.000 (un 10% dels habitants de la Comunitat Valenciana).
- Una xifra aproximada de negoci de 40 milions d’euros (un poc menys de la meitat de la xifra de negoci “estimada” de la Fórmula 1 a València: 108 milions segons publica El País de 20 de juny de 2012).
Qualsevol esdeveniment que es presentara davant de les autoritats amb aquestes macroxifres, es convertiria immediatament en una fita imprescindible per tal de recolzar-la i fer-se presents en ella. Però la història recent ens diu que la Fira no té el reconeixement institucional que es mereix.
Fa uns dies celebràvem el 9 d’octubre i en el seu discurs institucional el Molt Honorable President de la Generalitat, Alberto Fabra, parlava de les senyes d’identitat dels valencians i de la necessitat de cuidar-les per a garantir-ne el seu futur. Doncs bé, les senyes d’identitat del poble valencià són moltes i entre elles estan les seues festes (Falles, Fogueres, Moros i Cristians, Sexenni...), i la Fira de Tots Sants de Cocentaina és, per mèrits propis, per mèrits de tots els veïns i veïnes del poble, una celebració imprescindible, única i irrepetible que necessita comptar del recolzament institucional que tenen altres festivitats. Ningú pot imaginar-se que la Generalitat no recolze el Misteri d’Elx, la Festa de la Mare de Déu d’Algemesí... Doncs bé, aquest mateix tractament és el que hauria de tenir la Fira de Tots Sants de Cocentaina. I hauria de materialitzar-se amb dues accions complementàries:
- La presència clara del Govern Valencià i del seu president al capdavant, els dies de Fira.
- La creació de línies de finançament exclusives per tal d’assegurar-ne el seu futur.
Actualment no tenim ni una cosa ni l’altra i amb aquesta actitud està posant-se en perill la continuïtat de la Fira com l’entenem ara, així com la seua millora i el seu futur. Perquè, actualment sols es rep una mínima part en concepte de subvencions que no arriba ni al 8% del cost total (350.000 euros de cost front a 24.000 euros de subvencions). Amb aquest ritme d’inversió és impossible poder avançar, i s’està condemnant a la Fira a que es quede obsoleta i deixe de ser un pol d’atracció social i econòmic d’aquestes terres tant colpejades per la crisi.
La Fira de Cocentaina és en primer lloc i exclusivament del poble de Cocentaina, des de majors fins a xiquets, de tots i cadascun dels veïnes. La Fira no és del partit de torn que governa el poble de Cocentaina; però a més, la Fira ja és un patrimoni de tots els valencians i valencianes. Aquest fet hauria d’estar per damunt de les ideologies, dels colors i dels interessos polítics i partidistes.
Sense pecar de falsa modèstia, Cocentaina ha sabut adaptar-se als nous temps fins convertir-se en un referent en aquest tipus d’esdeveniments a nivell nacional. I així ho confirma la Declaració d'Interés Turístic Nacional recentment aconseguida. No és gens fàcil organitzar i gestionar una Fira que multiplica quasi per cinquanta la població local i que ens obliga a reinventar-se edició rere edició (i ja van 666!!!). És del tot impossible fer-ho si no hi ha una aposta decidida de tots els veïns i veïnes (voten el que voten), la implicació absoluta del regidor del area i el seu departament, i el funcionament del Consell de Fira on estan representats TOTS els partits a més de l’associació de comerç, l'hostaleria i veins.
Davant d’ aquest esforç i mirant al futur, necessitem ara més que mai, que els nostres governants estiguen al nostre costat. No tan sols per un interés purament econòmic (que també fa falta), sinó per un recolzament institucional que ens ajude en les moltes coses que queden per fer (integració en la xarxa autonòmica de difusió de festes, declaració de patrimoni cultural immaterial de la UNESCO ...) i que converteixen a la Fira de Tots Sants de Cocentaina com la “Fira de Fires”.
Per això i seguint la tradició contestana li volem dir al Sr. Fabra: “VINGA A LA FIRA ENCARA QUE NO TINGA DINERS, QUE VEURÀ MOLTES COSES ENCARA QUE NO COMPRE RES”.