elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Per Raquel Rosell - EUPV Borriana
La Palestra - RSS

Aconfessional de "postureo"

    El govern municipal ha estat redactant un codi ètic per als regidors i regidores de Borriana. Després de debatre alguns punts en diferents reunions del consell social, ha aprovat el document final al que cada regidor podrà adherir al pròxim ple.

    La última sessió del consell social (i les següents a partir d'ara) era oberta al "públic", que podia intervenir en el moment de precs i preguntes.

    Com a veïna de Borriana, tenia especial interès en un dels punts del codi ètic, el que tracta sobre l'aconfessionalitat. Eixe apartat recorda que vivim en un estat aconfessional, i que per a respectar-lo, els regidors no participaràn a cap ceremonia religiosa en representació de l'ajuntament. Fins a ací, tot perfecte. Llògic, fàcil d'aplicar, i sense cap cost.

    Però era massa bonic per a ser cert. Al final de l'article, hi ha una frase que ho tomba tot: "[...] excepte en els casos en què per raons històriques consolidades, els dits actes tinguen un valor cultural que ultrapasse l'origen religiós."
    Raons històriques? Valor cultural? Què vol dir eixa última frase? És el que he volgut saber, perquè a mi em sona a "respectaràs l'aconfessionalitat menys quan no la vulgues respectar." La llei i la trampa en un sol article de 7 línies.

    Doncs he preguntat al regidor de transparència i participació ciutadana, Christopher del Moral, que presidia el consell social (l'alcaldessa tenia altres obligacions). I sembla que ho havia entès perfectament:

    Qui valora què processons són "d'interès cultural"? - Cada regidor.

    Doncs cada regidor seguirà anant a les processons que vulga, baix el seu criteri personal. Quina diferència aporta este article a nivell de aconfessionalitat? Ninguna, absolutament ninguna, a part de poder ficar-se una medalleta més, la medalleta "hem fet algo per l'aconfessionalitat". Però no han fet res, més que omplir paper de paraules boniques, i anul·lar el sentit de eixes paraules amb una sola frase.

    Si que ha reconegut el regidor que el tema havia suscitat molt de debat i al final s'havia optat per redactar un article el més neutral e inclusiu possible, molt semblant al Codi de Bon Govern de la Generalitat. (Decret 56/2016 http://www.dogv.gva.es/index.php?id=79&sig=003289/2016)

    En la meua opinió, s'ha perdut una gran ocasió de progressar, a nivell municipal, en un tema de gran importància que només precisa voluntat política. L'aconfessionalitat garanteix que tots els veïns i veïnes tinguen els mateixos drets, independentment de les seues creences religioses. Una vegada més, el tripartit ha mostrat una postura tèbia a l'hora canviar les coses i defendre els interessos de tots els veïns i veïnes, preferint deixar-ho tot com ha estat sempre però disfressat de progressisme sobre el paper. Tire en falta un govern que es diga aconfessional però que també ho siga, quan de temps caldrà esperar?

     

    Elperiodic.com ofereix aquest espai perquè els columnistes puguen exercir eficaçment el seu dret a la llibertat d'expressió. En ell es publicaran articles, opinions o crítiques dels quals són responsables els mateixos autors en tant dirigeixen la seua pròpia línia editorial. Des d'Elperiodic.com no podem garantir la veracitat de la informació proporcionada pels autors i no ens fem responsables de les possibles conseqüències derivades de la seua publicació, sent exclusivament responsabilitat dels propis columnistes.
    Pujar