Treballant per Ontinyent des de l’oposició
Per a les nostres vides, començar un any nou implica marcar-se propòsits i objectius que ens facen millorar, i que també ens aporten dosis d’il·lusió sempre necessàries en el dia a dia. Esforçar-nos per complir-los ens ajuda a creure que el millor està per vindre, a tindre esperança en el futur. La política, motor fonamental de canvi en la vida de les persones, no hauria de ser aliena als bons propòsits de la societat.
La política és l’art de fer possible allò que és necessari per a aconseguir una bona convivència social, i per tant influeix directament en la vida de les persones. Tanmateix, molt sovint, en els grans mitjans de comunicació estatals veiem com les discrepàncies sobre el model de societat es confonen amb odi irracional, fer oposició es confon amb destruir l’adversari, els arguments deixen pas als insults i l’esperit constructiu és substituït per l’ànsia de poder. Aquestes són les conseqüències de la no acceptació de la voluntat de la ciutadania expressada en les urnes, i de la intolerància pròpia de qui només creu vàlida la seua manera de pensar, de ser o fins i tot d’estimar.
Front a aquesta política tan negativa que alimenta la desafecció social cap a una tasca tan noble, hi ha una altra manera de fer les coses. Un camí en el qual els propòsits d’any nou no són paraules buides, sinó compromisos concrets amb els nostres veïns i veïnes. Des d’aquest punt de vista intentem treballar diàriament la gent de Compromís per Ontinyent. És per això que, lluny de quedar-nos únicament en la denúncia de tot allò que no ens agrada de la proposta de Pressupost 2024 de l’Ajuntament d’Ontinyent elaborada pel govern d’Ens Uneix, hem optat per acordar diverses millores per enfortir els serveis públics municipals i contribuir a la qualitat de vida de la gent d’Ontinyent.
No és el pressupost que nosaltres hauríem fet, i no prioritza com cal els reptes que tenim com a ciutat. Però això no ha impedit que treballem intensament, aportant propostes de millora i negociant diferents qüestions que considerem importants. Fruit d’aquest treball, a canvi de la nostra abstenció en la votació del Pressupost, hem aconseguit un acord que recull diferents compromisos en actuacions, inversions i personal que no estaven contemplats inicialment.
Una d’elles, de vital importància, és l’acceleració del procés de zonificació dels Serveis Socials Municipals per barris, tal com estableix la llei. Inicialment no s’havia pressupostat ni un euro a aquest projecte. A través de la nostra esmena hem aconseguit la inclusió d’una partida d’inversió de 30.000 euros per a l’adequació de l’espai destinat a la Zona 1 (Sant Rafael i disseminat), i el compromís polític de desenvolupar la inversió en la Zona 3 (Sant Josep) per a la seua posada en funcionament en 2025. Des del principi hem considerat aquest tema com a irrenunciable per a la negociació, ja que el departament de Serveis Socials, que atén multitud de problemàtiques i necessitats de la ciutadania, ha de treballar des de ja en unes condicions òptimes per garantir la confidencialitat i la calidesa dels espais.
Per altra banda, també hem acordat diferents compromisos vinculats a les àrees de Biblioteques, Arxiu, Enllumenat i Cementeri, que gestionem des de Compromís per Ontinyent. Aquestes àrees pateixen una dotació molt deficient des de fa massa anys, i cal apostar per la seua dignificació, amb els recursos i el personal que els corresponen per poder prestar servei a la ciutadania.
Evidentment, com ja vam manifestar al Ple Municipal, som molt crítics amb tots aquells aspectes que el Pressupost no contempla, i els continuarem assenyalant, com sempre hem fet, des d’una postura constructiva però també fiscalitzadora. Ontinyent té grans reptes a afrontar en matèria social, mediambiental i d’establiment de prioritats en matèria urbanística, entre moltes altres qüestions. I en molts d’aquests aspectes, el Pressupost que ha presentat Ens Uneix és poc creïble i no prioritza les necessitats més urgents.
Per exemple, en partides socials es fan retallades, com és el cas de les Ajudes de primera necessitat o el programa Menjar a casa. En matèria de sostenibilitat, no es contempla cap inversió per fer realitat la Xarxa de Refugis Climàtics aprovada al Ple Municipal a proposta de Compromís per Ontinyent, i dubtem si el pressupost destinat per al canvi de les bonificacions fiscals a les subvencions a instal·lacions fotovoltaiques serà suficient.
En urbanisme, es passa d’invertir més de 339.000€ en pavimentació de carrers l’any 2023 a pressupostar-ne zero per al 2024. Haurem de fer eleccions tots els anys perquè s’invertisca en manteniment i asfaltat de carrers? A més, es preveu 1,1 milions d’euros per a la Plaça de la Concepció en 2024, mentre que la Plaça Major, molt més necessitada d’inversió i utilitzada com a gran anunci del govern municipal el passat mes de setembre, no rebrà ni un euro.
La nostra responsabilitat és assenyalar eixes mancances i treballar per revertir un model de gestió que no sempre prioritza els recursos allà on més falta fan. Tanmateix, també hem volgut negociar i arribar a acords en partides concretes, fent política útil per reforçar els serveis públics que milloren el benestar de la ciutadania. En definitiva, la política dels bons propòsits fets realitat. Seguirem fent camí.