elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Per Juan Ponce, portaveu adjunt de Compromís a Les Corts
En clau valenciana - RSS

Els temporals del canvi climàtic

    FOTOS
    Els temporals del canvi climàtic- (foto 1)

    En la qüestió dels forts temporals que hem patit al territori valencià en els darrers anys encara escoltem veus negacionistes que eliminen tota relació d'eixos fenòmens meteorlògics i el seu impacte amb el canvi climàtic.

    A Les Corts Valencianes acabem d'aprovar el dictamen de la Comissió Especial d'Estudi de les mesures de prevenció dels riscos derivats del forts temporals. Si una qüestió ha quedat clara en els mesos de treball d’esta comissió per totes les compareixents i sobretot pels experts, són els efectes desatrossos del canvi climàtic i que estos seran majors a mesura que passe el temps sinó fem un procés de descarbonització que baixe els nivells de gassos d’efecte hivernacle en l’atmosfera.

    Eixos efectes seran cada vegada més greus i més recurrents, eixa és una qüestió indiscutible, com ho és la responsabilitat que hi té el procés d'intervenció humana en el territori amb actuacions que no s'han mesurat adequadament. S'ha demostrat que la impermeabilització, per exemple, dels entorns urbans o la destrucció de tot el corredor litoral, tant a nivell de zones humides com de cordons dunars o la destrucció de les praderies de posidònia que protegixen les platges, per la intervenció humana tenen conseqüències devastadores que ara hi ha que revertir sí o sí.

    Eixa és la principal conclusió, i és el que els grups del Botànic hem reflectit en el nostre dictamen. Les actuacions d'ocupació del territori, d'una forma inadequada d'intervenció i d'una forma no mesurada respecte a les afeccions que poden tindre han d'intentar revertir-se, en la mesura de lo possible, per fer el territori el més resilient possible. Perquè una altra cosa que tenim clar és que encara que aconseguim aturar en certa mesura el canvi climàtic, els seus efectes seran notoris en les properes dècades. El que podem intentar aconseguir és frenar el seu efecte, però no eliminar-lo. Per tant, hem de fer el territori més resilient i intentar que totes les administracions es coordinen en ficar en marxa totes les propostes que s’en deriven del treball de la comissió.

    A nivell de propostes la majoria de grups parlamentaris hem coincidit bàsicament en les mateixes perquè són les que han proposat els experts dels diferents àmbits i escenaris. Tenim exemples d’actuacions concretes que han sigut d'èxit en molts llocs i que segurament tindran que ser ficades en marxa de forma complementària per les diferents administracions.

    En la comissió hem parlat de tots els problemes litorals, en especial de les inundacions i de totes les mesures per afavorir l'absorció de l'aigua de les avingudes i revertir la impermeabilització del territori. També hem incidit a nivell forestal. És molt important seguir amb la gestió forestal sostenible que ha començat en l'època del Botànic, que no existia abans, i que hem d'enfortir. Eixa línia s'ha ficat de manifest enguany en els Pressupostos de la Generalitat i amb la posada en marxa els últims anys dels plans de prevenció d'incendis i de gestió forestal sostenible. Una eina fonamental per situar els boscos en unes condicions també de resiliència front a l'efecte de dels forts temporals que, com també s'ha vist, han tingut en determinats llocs efectes molt importants que hem d'intentar previndre.

    En definitiva per fer front als efectes dels grans temporals cal renaturalitzar el territori, eixa és una peça clau de l’engranatge de la transició ecològica que ha de regnar les nostres vides els pròxims anys. Estes conclusions no els agraden als negacionistes perquè són els mateixos que voldrien seguir formigonant el nostre territori com si el canvi climàtic i els seues efectes no els estiguérem patint ja. No passaran.

    Elperiodic.com ofereix aquest espai perquè els columnistes puguen exercir eficaçment el seu dret a la llibertat d'expressió. En ell es publicaran articles, opinions o crítiques dels quals són responsables els mateixos autors en tant dirigeixen la seua pròpia línia editorial. Des d'Elperiodic.com no podem garantir la veracitat de la informació proporcionada pels autors i no ens fem responsables de les possibles conseqüències derivades de la seua publicació, sent exclusivament responsabilitat dels propis columnistes.
    Pujar