Operació eixida: aquestes són les pitjors hores per a viatjar
Aquest divendres, 1 de juliol, comença la primera operació eixida de l'estiu 2022
Les estimacions de la DGT per als mesos de juliol i agost és que es produïsquen 93 milions de desplaçaments de llarg recorregut, un 2,4% més que els moviments reals que es van produir l'estiu passat i amb un increment significatiu de les eixides de cap de setmana i dels desplaçaments de curta duració. Durant el mes de juliol es preveuen que es produïsquen 44 dels 93 milions de desplaçaments.
Hi ha una preocupació en la DGT perquè enguany estan creixent les víctimes mortals en vies d'alta capacitat. Concretament en el que portem d'any, els morts en autovia i autopista han crescut un 35% comparat amb les xifres de 2019, just al contrari del que succeeix amb les carreteres convencionals, tradicionalment les més perilloses, en les quals la sinistralitat ha descendit un 1% en el mateix període. L'eixida de via i els atropellaments són els tipus de sinistres que més han crescut.
Per a intentar atenuar les eixides de via, darrere de les que se sol existir una velocitat excessiva o una distracció, Trànsit incrementarà la vigilància sobre aquest factor concurrent en autopistes i autovies amb radars mòbils embarcats tant en cotxes retolats com camuflats de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil. A més, durant la primera setmana del mes de juliol, es realitzarà una campanya en la qual s'intensificaran els controls de velocitat en tot tipus de vies i a qualsevol hora. Per a les distraccions, Trànsit ha instal·lat 29 noves càmeres de vigilància de l'ús del mòbil i de cinturó fins a arribar a un total de 245.
La primera operació eixida de l'estiu comença aquest divendres, 1 de juliol i es desenvoluparà fins al diumenge dia 3. La Direcció General de Trànsit ha elaborat una sèrie de recomanacions sobre els horaris en els quals es preveu que el trànsit siga més dens i per tant, és preferible no viatjar.
Hores en les quals la DGT recomana no agafar el cotxe
Divendres 1 de juliol: Des de les 15h fins a la mitjanit
Dissabte 2 de juliol: Des de les 8 del matí fins a les 15 de la tard
Diumenge 3 de juliol: Des de les 18 hores fins a la mitjanit
Estiu amb noves normes en la Llei de Trànsit
El passat 21 de març va entrar en vigor la nova Llei de Trànsit, amb modificacions importants. Entre les més importants destaquen:
Mòbil: Es lleven 6 punts per utilitzar, subjectant amb la mà, dispositius de telefonia mòbil mentre es condueix. Des de 2016 les distraccions al volant són la primera causa dels sinistres mortals.
Cinturó de seguretat i elements de protecció. Es lleven 4 punts per no fer ús, o no fer-ho de manera adequada, del cinturó de seguretat, sistemes de retenció infantil, casc i altres elements de protecció obligatoris. 1 de cada 4 morts en sinistre de trànsit segueix sense fer ús del cinturó de seguretat.
Velocitat: Eliminada la possibilitat que turismes i motocicletes puguen depassar en 20 km/h els límits de velocitat en les carreteres convencionals quan avancen a altres vehicles.
Alcohol. Els conductors menors d'edat que conduïsquen qualsevol vehicle no podran circular amb una taxa d'alcohol superior a 0,0, tant en sang com en aire espirat. És una infracció que no canvia, segueix tipificada com molt greu.
Ciclistes. Obligatori, en vies amb més d'un carril per sentit, canviar per complet de carril quan es procedisca a avançar a ciclistes o ciclomotors. A més, 6 punts a llevar quan s'avança posant en perill o entorpint a ciclistes sense deixar la separació mínima obligatòria de 1,5 m. També està prohibit parar o estacionar en carril bici o en vies ciclistes.
Recuperació dels punts del carnet. 2 anys sense cometre infraccions que lleven punts, el conductor recupera el seu saldo inicial de punts.
La Direcció General de Trànsit recorda que tots tenim ganes d'eixir, de viatjar i de gaudir de la vida… no podem desbaratar-ho en la carretera. Arriscar no val la pena, no serveixen les excuses, perquè la seguretat viària és una responsabilitat de tots.