Ontinyent llança un servei de trituració "in situ" de restes agrícoles com a alternativa a les cremes
L'Ajuntament d'Ontinyent posa en marxa hui un nou servei de trituració "in situ" de restes agrícoles com a alternativa a les cremes, a més de la replegada porta a porta de restes de jardins particulars ubicats en zones urbanes. El nou servei, fruit d'un treball del que s'ha fet partícips als col·lectius ecologistes, era presentat hui en roda de premsa per la regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, qui destacava que amb esta iniciativa "es reduiran les molèsties pels fums i el risc d'incendis, es lluita contra el canvi climàtic i a més es possibilita reutilitzar recursos útils per a la terra", explicava.
D'aquesta manera, les persones que realitzen podes i tinguen restes per a cremar en els seus bancals podran sol·licitar, a través d'una instància, que el consistori acudisca in situ a triturar aquests marges de cultiu. Folgueras destacava "la comoditat que la maquina es desplace fins al teu bancal i triture les restes creant una matèria orgànica que després servirà de nou per a nodrir la teua pròpia terra". Així, els interessats es posaran en contacte amb el consistori i aquest concretarà dia i hora per a acudir i realitzar el triturat.
D'altra banda, tots aquells veïns i veïnes que residisquen en zones urbanes i disposen d'un jardí, podran sol·licitar, quan ho necessiten, una arreplegada "porta a porta" que es realitzarà els dimecres i que retirarà les restes de jardineria. El nou servei s'inicia com un projecte pilot després d'haver-se participat amb diferents col·lectius ecologistes i agents socials sensibilitzats amb el tema, com ara la Colla Ecologista l'Arrel o la plataforma "Stop Cremes".
Cal recordar que la prohibició de realitzar cremes de marges de cultiu o restes agrícoles i forestals, en tot el terme municipal, s'ha ampliat fins al pròxim 29 d'octubre, a causa de les altes temperatures i la falta de precipitacions. La trituració dels residus de les podes és una alternativa sostenible a les cremes, no solament en època de prohibició sinó durant tot l'any, ja que s'evita l'emissió de CO2, les molèsties als veïns i veïnes i possibles incendis forestals causats per aquestes.