elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un estudi pioner a Espanya analitza a Ontinyent la recuperació de capacitats en pacients amb risc cardiovascular

Un estudi pioner a Espanya analitza a Ontinyent la recuperació de capacitats en pacients amb risc cardiovascular
  • L’’associació AMCA presenta a l’alcalde el projecte que es desenvolupa a la ciutat amb persones usuàries del Servei de Rehabilitació Cardíaca que impulsen l’Ajuntament i INSVACOR

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, s’ha reunit amb el president de l’Associació de Malalts Cardíacs i Anticoagulats (AMCA) d’Ontinyent, Miguel Montés; l’entrenador d’atletisme i investigador en ciències de l’activitat física i l’esport, Ximo Mollà, i el membre d’AMCA Xexu Obrer, per conèixer de primera mà un innovador projecte d’investigació impulsat per l’Institut Valencià del Cor (Insvacor) i la Universitat de València.

El projecte se centra en l’estudi dels beneficis de l’exercici físic en persones amb malaltia coronària o factors de risc cardiovascular, que participen en el Servei de Rehabilitació Cardíaca d’Ontinyent. Aquest programa, actiu des de 2017 gràcies a un acord entre l’Ajuntament i Insvacor, promou l’activitat física de manera controlada per tal d’aprofitar-ne els beneficis sanitaris, físics, psicològics i d’integració social. Actualment, 36 persones formen part d’aquest servei, que es duu a terme cada dimarts i dijous al poliesportiu municipal, un espai cardioprotegit equipat amb un desfibril·lador. Els participants realitzen exercicis supervisats per un preparador tècnic amb el suport d’un pacient expert i sota la supervisió d’un cardiòleg. A més, es fan proves per electrocardiograma, recomanacions dietètiques, xerrades divulgatives i suport psicològic.

Segons Ximo Mollà, s’està desenvolupant un estudi pioner a Espanya per valorar els efectes de l’activitat física i el percentatge de recuperació de les capacitats perdudes en aquests pacients. El projecte compta amb la col·laboració de cardiòlegs, preparadors físics i fisioterapeutes i ja ha superat els controls i validacions necessaris per obtenir difusió científica internacional. “Les primeres conclusions indiquen que es podrien arribar a recuperar més del 80% de les capacitats perdudes en alguns casos. Aquestes dades obrin noves perspectives en la rehabilitació cardíaca i podrien suposar un canvi en els protocols d’intervenció en pacients amb malaltia cardiovascular”, explicava.

El projecte requereix proves d’esforç, analítiques i estudis bioquímics, per a les quals s’està buscant suport d’empreses privades. En aquest sentit, l’alcalde Jorge Rodríguez ha confirmat que l’Ajuntament estudiarà formes d’ampliar el suport municipal a aquesta iniciativa, en reconeixement de la seua importància per a la salut cardiovascular de la població. El primer edil ha destacat que “aquest tipus de programes no sols milloren la qualitat de vida dels pacients, sinó que també contribueixen a la reducció de costos sanitaris a llarg termini”.

Projecte “Gran Ruta dels Gegants” als Alps

En l’encontre, Xexu Obrer, un dels usuaris d’aquest servei, exposava també “Muchas Noches”, un projecte personal per a la promoció de la salut motivat per les conseqüències produïdes per un infart de miocardi que va patir fa uns anys. Dins aquest projecte, aquest estiu realitzarà la “Gran Ruta dels Gegants”, un repte consistents en caminar seguides dues grans rutes entre els gegants dels Alps com són el Tour del Mont Blanc i la Walker’s Haute Route. Són dues travessies que realitzarà entre la segona quinzena de juliol i primera setmana d'agost en companyia de Javier Catalán i Marcos Ríos, amb els qui recorrerà 380 km amb un desnivell positiu acumulat d'uns 28.000 metres d’ascens. Obrer recaptarà fons amb aquesta aventura per a l’associació AMCA Ontinyent i per a “Latiendo Juntos”, entitat centrada en malalts cardíacs infantils.

Des d’AMCA s’ha recordat que els esdeveniments cardíacs són la principal causa de mort al món i que, malgrat que la Seguretat Social cobreix les primeres fases de recuperació, moltes persones necessiten atenció continuada. Grups com el del Servei de Rehabilitació Cardíaca d’Ontinyent no sols contribueixen a la millora física, sinó que també faciliten la sociabilització i proporcionen beneficis psicològics i emocionals als pacients. A més, des de l’associació s’ha destacat la importància de continuar treballant en la investigació per oferir noves alternatives de tractament i millora de la qualitat de vida per a les persones afectades.

Pujar