Alumni UV completa el cicle ‘Escenaris de guerra’ amb una visita als refugis antiaeris i l’Aula-Museu d’Ontinyent
Alumni UV ha organitzat una visita a l’Aula-Museu del Grup escolar Joaquín Costa del Campus d’Ontinyent el pròxim dia 20 amb la qual clourà el cicle ‘Escenaris de guerra’ encetat el passat mes de juny. Es tracta d’una activitat oberta al públic que comptarà amb la participació de la professora Carmen Agulló.
Per tal de completar el cicle iniciat en estiu amb la conferència sobre els escenaris de guerra com a recurs turístic per a posar en valor la història més recent del País Valencià, impartida per Josep Alabau i Eugenia Ruiz, Alumni UV proposa realitzar en octubre aquesta visita guiada a l’Aula-Museu i als refugis antiaeris d’Ontinyent, testimonis de la guerra civil espanyola.
L’Aula-Museu, ubicada al Grup escolar Joaquín Costa del Campus d’Ontinyent, està concebuda com un espai de treball i de recuperació de la memòria i el patrimoni històric educatiu. Consta de dos àmbits interrelacionats: l’exposició permanent ‘Escola i República’, en la qual s’explica el període històric amb panells il·lustrats amb fotografies, i, d’altra banda, s’ha reconstruït un aula amb elements originals de l’edifici, recuperant mobiliari i materials didàctics realitzats des de l’esperit vitalista que animava a l’escola republicana.
En la visita, acompanyarà al grup Carmen Agulló, professora titular de Teoria i Història de l’Educació a la Universitat de València i escriptora. Carmen Agulló és una de les investigadores de la història de l’educació de les dones, especialment en la docència republicana, més prestigioses a Espanya. Ha estat també molt reconeguda en aquest àmbit per la seua participació en el documental de Pilar Pérez Solano ‘Las Maestras de la República’ (2013), guanyador del premi Goya a la millor pel·lícula documental el 2014.
Refugis antiaeris
D’altra banda, a Ontinyent, capital de la Vall d’Albaida amb una població en època de guerra de més de 12.000 habitants, es va construir una dotzena de refugis perquè l’amenaça d’atac aeri va anar augmentant progressivament a mesura que avançava el conflicte civil. En aquell moment, la indústria ontinyentina destacava per l’increment de la demanda arran de la conjuntura bèl·lica i alguns d’aquests refugis es trobaven dins de les fàbriques més destacades, com ara Paduana, J. Torró o J. Galiana. També es construïren refugis als carrers de la Trinitat i de la Muralla, dins de la fàbrica de Tortosa i Delgado, i al centre de la vila, el refugi del Regall.
Els refugis no tenen valor artístic, ni monumental i no són obres d’art, però formen part del patrimoni bèl·lic, esdevenint així els principals testimonis de protecció de la població civil durant els bombardejos.
Per a més informació i inscripcions a la visita, mireu aquest enllaç https://events.fundacio.es/e/653/visita-a-laula-museu-del-campus-dontinyent-de-la-uv
Alumni Comparteix
Tant la conferència sobre els escenaris de guerra el passat mes de juny com la visita a Ontinyent són activitats inscrites dins del programa Alumni Comparteix, el qual va nàixer dels mateixos membres del col·lectiu Alumni UV en un desig per compartir, amb la resta d’aquelles persones que hi formen part i amb la societat en general, estudis, investigacions i reflexions en diferents àmbits i que han anat adquirint al llarg de la seua vida professional i/o acadèmica. Alumni Comparteix és una iniciativa que pretén fer valdre i reconéixer la trajectòria dels antics alumnes de la Universitat de València.