elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Onda vol musealizar el seu jaciment del Torrelló, una peça clau en la història de la província

Onda vol musealizar el seu jaciment del Torrelló, una peça clau en la història de la província
    MÉS FOTOS
    Onda vol musealizar el seu jaciment del Torrelló, una peça clau en la història de la província - (foto 2)

    L'Ajuntament d'Onda està duent a terme treballs de neteja, documentació de l'estat de les estructures i revisió de les planimetries del conegut jaciment arqueològic del Torrelló, datat en l'Edat del Bronze i l'Època Ibèrica.

    Gràcies a la col·laboració del Servei d'Arqueologia de la Diputació i en coordinació amb el Museu d'Onda, s'està realitzant una anàlisi de l'estat general del jaciment i de les seves diverses estructures, preferentment les que corresponen a les fases més antigues, és a dir, a l'Edat del Bronze. L'objectiu és el sanejament dels antics talls estratigràfics i la retirada de sediments superficials per a posteriorment realitzar una documentació i planimetria detallada del jaciment, incloent-hi un vol fotogramètric.

    Una vegada finalitzada aquesta intervenció, es disposarà de la informació tècnica necessària per a plantejar futurs treballs. La museïtzació del jaciment i la seva posada en valor requereix d'una sèrie de treballs previs com el que s'està realitzant, en tractar-se d'un Bé d'Interès Cultural (BIC).

    Els treballs s'estan duent a terme mitjançant la col·laboració de l'arqueòleg de la institució provincial, l'arqueòleg ondense Gustavo Aguilella i el director del Museu del Taulell Manolo Safont, Vicent Estall.

    El regidor de Cultura, Daniel Álvaro, ha destacat la importància d'aquest projecte: "El jaciment El Torrelló és una peça clau del nostre patrimoni històric i aquests treballs ens permetran conservar i valorar aquestes estructures úniques, assegurant la seva preservació per a futures generacions i potenciant el seu atractiu educatiu i turístic".

    El Torrelló

    Aquest jaciment arqueològic es troba en una terrassa elevada, delimitada al nord pel barranc del Torrelló i al sud pel riu Millars, que conflueixen a l'est, formant una espècie de península amb accés fàcil solo per l'oest. És un petit recinte fortificat amb un mur circular, construït amb grans pedres intercalades amb altres més petites a mode de tascó, característic de la cultura ibèrica. Cap a l'interior, a uns 3 metres, es troba un altre mur, anterior en el temps, corresponent a l'Edat del Bronze, fet de pedra seca i en talús.

    El recinte es compon principalment d'una defensa natural amb roques verticals i un desnivell d'uns 20 metres, la qual cosa redueix la necessitat de construccions defensives significatives. L'estructura principal és una torre erigida sobre terreny pla, amb un complex sistema de murs contraforts.

    Pujar