Onda competeix amb Alacant per a ser la seu de l'Agència Espanyola de la Intel·ligència Artificial
Suposaria la creació de llocs de treball especialitzats per a una ciutat amb un potent teixit empresarial i tradició innovadora
Dos mesos portem sentint que Alacant vol ser seu de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial. De fet, la seua candidatura ha rebut el suport, des del primer moment, del Consell i moltes han sigut les notícies que s'han generat des d'aqueix moment en favor de la candidatura de la capital alacantina.
No obstant això, amb sorpresa, el Govern d'Espanya ha acceptat la candidatura d'Onda per a acollir l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial.
Des de l'Ajuntament d'Onda asseguren que motius no els falten per a acollir aquesta seu.
Suposaria la creació de llocs de treball molt especialitzats, la localitat castellonenca està prop dels aeroports de Castelló i Manises, amb connexió pròxima al tren i al costat de l'autovia, i a més, Onda compta amb un potent teixit empresarial i tradició innovadora.
L'alcaldessa de la localitat, Carmina Ballester, ha mostrat la seua satisfacció en ser seleccionada com a candidata: “Ens creiem moltíssim les possibilitats d'Onda. Per això treballem molt dur cada dia per a situar-la on mereix”.
Quines ciutats competeixen amb Onda?
Si bé, Alacant és la segona ciutat de la Comunitat Valenciana que competeix amb Onda per a acollir la seu de l'Agència d'Intel·ligència Artificial, a Espanya hi ha més ciutats que aspiren a ser seu d'aquest organisme: la Corunya, Barcelona, Gijón, Granada, Guadalajara, Jerez de la Frontera, Leganés, Orense, Palma, Salamanca, Tenerife, Segòvia i Saragossa, a més d'Alacant.
Amb què ha de comptar la seu sobre IA?
Des del Govern assenyalen que les sedes candidates han de comptar amb un fort ecosistema empresarial i d'investigació sobre la IA, a més d'estar preparades per a generar i rebre talent tècnic multidisciplinari, amb coneixements tant en les noves tecnologies, els diferents sistemes de IA i els seus models de supervisió, com en els camps de l'ètica, les ciències socials i jurídiques. També hauran de respondre al citat procés de cohesió territorial, amb l'objectiu d'impulsar la igualtat d'oportunitats i estimular el seu teixit social i empresarial.
L'establiment d'aquesta seu busca també afavorir la vertebració territorial i la descentralització de les seus del sector públic. Per això, i seguint el que s'estableix en el Reial decret 209/2022, en les pròximes setmanes es reunirà la Comissió consultiva amb l'objectiu de fixar i publicar els criteris que es valoraran per a l'elecció de la seu.
D'aquesta manera, es pretén la creació d'un ecosistema i un pol d'innovació i atracció de talent especialitzat.
L'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial s'emmarca en l'Agenda Espanya Digital 2026, en l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial, així com en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència , on s'assenten deu polítiques palanca que donen desenvolupament a una agenda d'inversions i reformes estructurals per a complir quatre objectius transversals: avançar cap a una Espanya més verda; més digital; més cohesionada des del punt de vista social i territorial; i més igualitària.