Onda alerta de les conseqüències de llançar residus als vàters
L'Ajuntament d'Onda ha iniciat una campanya de conscienciació sobre els riscos i les conseqüències de llançar residus als vàters dels habitatges. En aquest cas, al costat de Facsa, empresa encarregada de la gestió dels abocaments, es posa en marxa la campanya ‘El wc no és un fermer’ que mostra els riscos econòmics i mediambientals derivats d'aquesta pràctica. L'alcalde d'Onda, Ximo Huguet, explica que “llançar residus com tovalloletes humides, productes d'higiene personal, olis alimentaris o medicaments pel vàter o la pica és un gest que té greus conseqüències econòmiques i mediambientals, ja que produeix enormes embussos i avaries i contamina l'entorn. Per això, a través de l'àrea que gestiona el tinent d'alcalde Ángel Badenas, hem aconseguit un acord amb l'empresa per a llançar aquesta campanya que busca modificar l'hàbit de tirar residus al vàter i conscienciar sobre les conseqüències d'aquesta pràctica”.
En aquest sentit l'alcalde recorda que llançar aquest tipus de desaprofitaments al vàter té greus conseqüències en la xarxa de clavegueram. “L'acumulació de tovalloletes higièniques pot provocar embussos en la xarxa, com ha succeït en poblacions pròximes i un episodi de pluges fortes va originar el desbordament del clavegueram. Si tots ens conscienciem i evitem tirar tovalloletes usades i escombraries pel vàter, podrem millorar el funcionament de la xarxa, reduir molèsties i costos a l'erari i, per descomptat, continuar construint unes ciutats més sostenibles i respectuoses amb l'entorn”.
Per a fer-ho, les entitats han dissenyat un tríptic informatiu, distribuït entre els veïns del municipi, que il·lustra de manera gràfica i directa els efectes de llançar residus pel wc o la pica en lloc de dipositar-los a la paperera, de manera que els ciutadans siguin conscients de les repercussions que les seves accions tenen més enllà de les possibles avaries en les seves llars. Referent a això, des de FACSA han volgut alertar sobre els greus problemes que genera en les infraestructures rebutjar aquest tipus de residus. Tal com ha destacat Ernesto Santateresa, responsable del departament d'abocaments de l'àrea de sanejament i depuració de la companyia, “aquests obstrueixen la xarxa de clavegueram, provocant possibles desbordaments de l'aigua residual en els llits del rius, la via pública i les pròpies llars, incrementen els costos de manteniment de les xarxes de clavegueram i depuració d'aigua”.
De la mateixa manera, el tríptic recull en una guia pràctica quins productes no han de rebutjar-se pel vàter i el lloc adequat on han de dipositar-se. Finalment, l'alcalde comenta que “aquesta problemàtica afecta també al medi ambient, perquè certs residus contenen el que es denomina contaminants de preocupació emergent, que no poden ser eliminats en les plantes depuradores i acaben en llits i mars contaminant l'entorn. Tractarem de conscienciar a la ciutadania perquè eviti aquests comportaments que moltes vegades es duen a terme per desconeixement de la situació, per la qual cosa pensem que amb informació es pot evitar el problema”.