María Baila: “Onda oferix molta cultura, recuperació del patrimoni i és la porta al pulmó de la Serra d’Espadà”
L'Ajuntament d'Onda presenta en Fitur la il·luminació de les muralles del Castell de les 300 Torres per a projectar espectacles nocturns
L'imponent Castillo de les 300 Torres dona la benvinguda a Onda als seus visitants. Enclavada a la Serra d’Espadà, esta localitat castellonenca oferix al turista un important ventall de possibilitats: des de patrimoni cultural, gastronomia, festes, cultura, concerts de primer nivell, esport d'aventura i la possibilitat d'endinsar-se en un dels pulmons verds de la província de Castelló.
A pocs metres de la Torre de la Presó, a la Font de Dins, ens rep María Baila, regidora de Turisme des de fa cinc anys. Amb estudis de criminologia i dret, i màster en advocacia, la vinculació de la seua família a l'hostaleria aporten els coneixements necessaris a esta jove per a gestionar l'àrea de Turisme de l'Ajuntament d'Onda.
María Baila sent passió amb el que fa, es nota quan parla d'Onda i de totes les seues possibilitats turístiques, però també festives, culturals i esportives.
Enguany, Onda arriba a Fitur amb el projecte de la il·luminació de les muralles del Castell de les 300 Torres amb llums led, que l'equip de govern preveu tindre llest per a l'estiu, sumant un recurs turístic més.
Quines novetats presenta l'Ajuntament d'Onda enguany en Fitur?
Presentem un nou projecte, canviar la il·luminació exterior del Castell de les 300 Torres per a projectar sobre el castell qualsevol activitat nocturna com un joc d'ombres, que arribe el dia de la Constitució o el dia de la Dona i pugues posar colors. El que volem és rellançar activitats nocturnes de cara a l'estiu amb la nova il·luminació, que ens permeta realitzar activitats durant eixos mesos.
Estem preparant la licitació i ens marquem l'estiu per a tindre'l. En Fitur presentem una recreació de la nova il·luminació del Castell de les 300 Torres.
Cada any hem portat alguna inversió nova en turisme, perquè si crees més recursos allargues l'estada del visitant, i si allargues l'estada del visitant es queden a menjar o a comprar, que és el que volem.
La nova il·luminació és tota LED, sostenible i amb l'extra dels colors i que permeta posar qualsevol projecció en les muralles, que puguem acompanyar de música o teatre.
Este projecte el portàveu en la campanya electoral amb la finalitat d'impulsar el turisme i incrementar les visites al castell. Quanta gent visita a l'any el Castell de les 300 Torres?
Enguany hem superat xifres amb més de 40.000 persones, altres anys hem estat en 37.000, i l'últim any respecte l'anterior hem pujat més de 3.000 persones. Volem que l'any que ve siguen més i volem posar en valor els recursos turístics i anar incentivant l'arribada de touroperadores.
Aspireu a ser un referent turístic a la província de Castelló com ho és el Castell de Peníscola o les Grutes de San José?
Jo crec que a la província està el castell de Peníscola, el castell de Morella i el castell d'Onda. Estem en el top tres. L'any passat vam renovar la senyalística del Castell de les 300 Torres adaptada a les persones amb discapacitat visual, també l'adaptem a persones amb mobilitat reduïda perquè quan pugen al castell, on vam fer en 2019 un sistema d'accessibilitat amb rampes, que també estiguera adaptada la senyalística.
A poc a poc anem canviant tota la senyalística pel nucli urbà d'Onda per a adaptar-la a persones amb discapacitat i fer un turisme accessible però de veritat.
Amb la Torre de la Presó, Onda ha sumat un nou recurs turístic. Què oferix als visitants?
En el primer any de la Torre de la Presó hem tingut més de 5.000 visites. És un edifici rehabilitat però hem mantingut l'essència de conservar les portes originals de les cel·les, estan les cel·les, els grafitis que feien els presos en l'última planta on està el mecanisme del rellotge. La Torre de la Presó són tres plantes, hi ha grafitis molt bonics que són els més antics, estem parlant del segle XVI, on hi ha dibuixats donzelles amb els vestits. És una experiència molt diferent. L'edifici dona una sensació d'aclaparament en veure com eren les presons d'aquella època.
Quins altres recursos turístics ha posat en valor l'actual equip de govern?
Vam fer l'accessibilitat del castell i també hem canviat el sistema de seguretat del museu del Castell de les 300 Torres, en 2020 obrim la part d'arqueologia del Molí la Reixa que també modernitzem amb nova tecnologia i adaptada als xiquets, amb dues col·leccions com són ‘Onda Natura’ amb fòssils i restes arqueològiques; i d'altra banda ‘Tresors de la terra’ que són minerals de tot el món. Comptem amb una col·lecció molt valuosa.
També hem recuperat la Torre de la Presó, enguany la il·luminació del Castell i vindran nous projectes per a fer un recorregut en el vessant del castell a través de passarel·les que també portem en el programa electoral, perquè visitar el castell et permeta visitar i fer esport. Este projecte es realitzarà en la zona del castell que dona al barri del Tossalet, al portal de València i a la cova de l’Algepsar.
Es tracta d'una inversió de 3 milions d'euros per a la qual hem demanat ajuda als Fons Europeus.
El centre històric té moltes restes arqueològiques per extraure. Hem presentat una subvenció del 2% Cultural per a rehabilitar la coneguda com a antiga casa d'Iberdrola que volem convertir en una sala d'exposicions, cultural i per a acollir activitats d'associacions d'Onda. Amb això revitalitzarem el centre històric.
I des de la setmana passada tenim també ‘La Campaneta - Factoria Cultural’, una antiga fàbrica emblemàtica que agrega un nou atractiu turístic de primer nivell a Onda. L'objectiu és cedir-lo a associacions i barris locals perquè realitzen activitats socials, culturals i lúdiques, fomentant la participació i el sentit de pertinença entre els veïns.
A més dels recursos patrimonials i naturals d'Onda, heu apostat pels concerts amb figures de primer nivell…
La veritat és que sí i et posa en el mapa. Des de l'àrea de Cultura i Festes, que abans portava María Prades i ara Sergio Puig i Daniel Álvaro, seguixen en la mateixa línia de portar concerts i teatre de qualitat perquè al final és el que diem fas cultura, fas festes i fas turisme, i tot té un sentit que és que la gent es quede a menjar, a sopar i es moga l'economia d'Onda. I això ho hem aconseguit.
Des de la regidoria de Cultura es col·labora amb Hosturionda i quan es fan teatres hem adaptat els teatres a horaris perquè la gent isca a menjar o sopar, o que després isques. És voluntat d'asseure's i traure un benefici perquè si fas un teatre a hores que la gent després no ix i es va a casa, no servix de res.
Des de festes en Fira d’Onda es van canviar els tancaments i fer-ho continus, com era voluntat dels restaurants i hotels. Si els agafes continus es venen dijous i es queden tot el cap de setmana i això porta riquesa.
Quines experiències pot trobar el visitant que ve a Onda?
La part de senderes saludables o ciclorutas, tot el que és el turisme cultural. També invertim en el pantalà de l'embassament del Sitjar per a poder fer activitats i ara dues empreses d'Onda treballen en el pantalà del Sitjar, la qual cosa vol dir que hi ha públic i hem de potenciar eixa part de turisme actiu però també de ciclorutas i intentar que Onda siga el punt d'eixida per a visitar tots els pobles.
Onda també compta amb el turisme gastronòmic on destaca el Pastís d’Onda…
El Pastís d’Onda és marca gastroturística des de l'any passat en l'Institut de Patents i Marques. En la Fira de Sant Miquel introduïm la presentació de la marca, ho portem a Fitur l'any passat. I des d'Hosturionda durant tots els mesos fan iniciatives per a atraure clients, la més destacada és la Ruta de la Tapa i a l'estiu està agafant importància la Ruta de l'Arròs, l'Ondarròs, on fan arrossos i fideuá especial perquè la gent es puga quedar a menjar.
Com ha sigut el canvi turístic que ha experimentat Onda amb el canvi de govern?
Objectivament turisme no és una àrea molt polèmica i nosaltres no hem entrat com a elefant per terrisseria perquè el que està bé cal mantindre-ho. Hem millorat les visites teatralitzades i hem ampliat el nombre de visites teatralitzades, també les farem a la Torre de la Presó.
Si que és cert que l'estratègica tècnica de turisme en els últims anys. Durant la legislatura 2012-2015 es va donar un important impuls al castell perquè és veritat que hi havia molta gent d'Onda que no havia pujat al castell i es van començar a fer activitats i la gent es va adonar que ens podíem dedicar a alguna cosa més que a la ceràmica i a la indústria.
Amb el covid, com en tota Espanya, van anar dos anys pràcticament d'aturada. En 2019 entrem amb moltes idees però no vam poder fer quasi res perquè no hi havia quasi demanda, però ara les estem agafant amb força i en esta legislatura esperem augmentar tant el nombre de visitants perquè els diners es quede a Onda i intentar millorar el servici d'assistència al visitant.
Teniu quantificats els visitants i la seua procedència?
Arribem a molta gent de costa perquè estem dins del paraigua de Turisme Comunitat Valenciana i la gent de costa ve principalment de Madrid i del nord d'Espanya, també rebem molta gent de València.
Quant a estrangers, els francesos són un punt fort i els alemanys s'estan agafant pel tema de ciclorutas i autocaravanes.
D'altra banda, quantifiquem els visten-los del Castell però a poc a poc sabrem quanta gent ve a Onda perquè també en Hosturionda traiem la iniciativa Onda Pass x Tu, com un passaport d'Onda, on si visites els recursos turístics i els tascons tens descomptes en l'hostaleria local, per a intentar allargar la instància.
Si hagueres de definir en tres paraules com és el turisme d'Onda, quins usaries?
Crec que molta cultura, recuperació del patrimoni i sobretot la porta al pulmó de la Serra d’Espadà. A Onda pots passar perfectament un cap de setmana complet, visitar la part cultural però també gaudir de les activitats que pots fer a l'aire lliure.