2.500 espectadors recolzen el I Festival d'Improvisació Vila d'Onda
El Festival de Teatre d'Improvisació Vila d'Onda (FIVO) ha tancat aquest diumenge la seua primera edició amb xifres que confirmen el bon acolliment d'un format teatral nou a la província de Castelló i que animen a l'organització a repetir en 2018. Més de 2.500 espectadors han avalat les improvisacions que han sortit a escena durant dos caps de setmana consecutius –del 24 al 26 de novembre i de l'1 al 3 de desembre- en el Teatre Mònaco i la Casa de la Cultura d'Onda.
2.500 espectadors, arribats des de diferents punts de la província però també de ciutats com Saragossa o Madrid, en els quals ha calat el discurs „impro‟ que ha impregnat els 13 espectacles d'11 companyies referents a nivell nacional dels quals s'ha nodrit la programació. Xous que se sumen a les 26 hores de formació en aquesta disciplina artística a través dels vuit tallers i master class impartits en les últimes dues setmanes.
"Per descomptat que hi haurà segona edició", coincideixen a assenyalar des de l'organització, que han tret avant la companyia local Arteatre i la Regidoria de Cultura d'Onda. "Estem molt satisfets, no només per la qualitat de les companyies i les propostes que han portat al FIVO, sinó per la resposta del públic. Les crítiques que ens han traslladat són molt positives i això ens anima a seguir", explica Amadeo Llach, d‟Arteatre.
Coincideix en aquest punt Lluís Pastor, tinent d'alcalde de Cultura i Dinamització Lingüística d'Onda. "El FIVO ha aconseguit atreure al teatre a públic poc habitual en aquest tipus de cites culturals. Ha vingut gent de totes les edats, perquè el festival ha inclòs propostes familiars, però sobretot públic jove que s'ha anat del teatre satisfet per veure alguna cosa diferent, que no esperava. Acostar la cultura a tota la ciutadania és un dels objectius de la meua regidoria, i amb el FIVO aquest repte s'ha complert". En aquest sentit, Pastor ha anunciat que l'Institut Valencià de Cultura "s'ha interessat per la proposta i això ens dona expectatives".
El FIVO és, al costat de València Improv Festival, l'únic certamen de teatre improvisat que se celebra a la Comunitat Valenciana.
El patró „impro‟ –l'absència de guió, que ajuda a escriure el públic amb la seva interacció i els actors amb la seua perícia- ha estat l'únic nexe comú a les tretze propostes del festival. Perquè al FIVO hi ha hagut tanta varietat de gèneres dins del format „impro‟ com a nombre d'obres a escena. Improvisació gestual, dansa improvisada, música creada en l'acte, comèdia „impro‟ i un llarg etcètera. "No hi ha hagut dos espectacles iguals", assenyalen els organitzadors.
Durant sis dies han recalat a Onda onze companyies espanyoles referents en el gènere: les barcelonines Improacatomba -Campiona del Món en la categoria de Match en 2012- i Impro con Limón; les madrilenyes Al TránTrán, Improclan i Impromadrid Teatre (creadora i productora del FESTIM, el Festival Internacional d'Improvisació Teatral de Madrid); Teatro Indigesto (Saragossa); els alacantins Improvivencia; les companyies castellonenques Improplana i Arteatre; la valenciana MalArte i Impronenas, també de València.
Amb el teló de la estrena ja baixat, el FIVO mira a la seua edició 2018. La segona, espera, de moltes.