Ómicron contagia un turisme que segueix a l'UCI després d'un any negre a la Comunitat Valenciana
L'anhelada recuperació turÃstica tarda a arribar i la sisena ola ha sigut el cop definitiu per al sector
Hosbec ha realitzat el primer resum anual del que ha sigut l'activitat hotelera a la Comunitat Valenciana i als principals punts turístics de la regió i el balanç general és que la recuperació turística no s'ha consolidat durant el 2021.
En un comunicat lamenten que les dades reflecteixen un comportament de la demanda molt marcat per l'evolució sanitària tant a Espanya com als nostres mercats internacionals principals.
Durant el 2021 no s'ha pogut ni tan sols obrir el 100% de la planta hotelera: a tots els mesos hi ha hagut establiments i places tancades per l'efecte de pandèmia. Només l'agost es va aproximar en xifres d'oferta disponible a les dades del 2019, encara que a Benidorm, per exemple, van operar 36.000 places de les 44.000 disponibles segons les dades de l'INE.
El primer quadrimestre de l'any va estar marcat per l'estat d'alarma i el tancament perimetral que va mantenir tancades les fronteres fins al 9 de maig. Durant els primers quatre mesos l'activitat turística va ser residual, amb poca oferta hotelera oberta i dades d'ocupació que eren la meitat del que correspondria en situació de normalitat.
A partir de l'aixecament de l'estat d'alarma, el sector va començar a despertar-se i es van obrir establiments mentre s'estimulava la demanda. En aquest període es va treballar amb el mercat nacional com a puntal essencial, encara que la ciutat de València va mantenir un important pols internacional amb un 30% de turistes estrangers malgrat les dificultats de desplaçaments.
Agost de 2021 va ser el mes que més gust a agost va tenir. Amb una ocupació hotelera entre el 83% i el 90% els valors d'activitat es van aproximar als que es van registrar durant el 2019: “En aquell agost vam pensar que la recuperació turística era una realitat i que ja no havia tornat enrere a situacions de restriccions i limitacions. Però el futur ens va ensenyar que en aquesta pandèmia cap predicció és certa, llevat d'estar preparats per a tot el que puga passar”.
Els britànics, principal mercat internacional en el producte de vacances de la Comunitat Valenciana no es van sumar a aquesta recuperació, ja que la variant Delta va aparèixer per fer de les seues. Boris Johnson va imposar importants restriccions als viatges que no va alçar fins al mes de setembre. Tot i això l'alegria va durar poc, ja que Omicrón va acabar per deixar a casa els turistes britànics. Tot i així la seua presència va ser més que evident als resorts hotelers durant octubre i novembre.
A finals de novembre, una variant tan inesperada com contagiosa va irrompre per trasbalsar amb les bones previsions que el sector manejava per al Nadal i s'ha cobrat entre 20 i 30 punts d'ocupació hotelera. El tancament extraordinari d'establiments hotelers es registra sobretot a Benidorm, mentre que a la resta de destins es mantenen uns nivells d'oferta hotelera disponible similar a la del 2019. Això sí, les ocupacions registrades han patit molt. Desembre ha acabat amb una ocupació entre el 37 i el 45%, molt lluny de les previsions del 80% que es feien servir abans d'Omicrón.
La conclusió de l'estudi és clara: “l'anhelada recuperació turística tarda a arribar”. El sector hoteler pateix i molt i el 2022 tenen per davant setmanes de dificultats importants. “Res que aconselle la posada en marxa de cap invenció fiscal en forma de taxa turística, llevat que el que es vulga siga destrossar un sector que tant ha patit durant la pandèmia”, valoren sobre la taxa turística.
“Des de Hosbec volem enviar un missatge d'agraïment a tots i cadascun dels turistes que ens van triar durant aquest any per a les seues vacances o estades hoteleres. Sense el seu suport aquest any hauria estat molt més difícil”. La fidelitat del turista nacional ha estat la columna sobre la qual el sector ha construït el 2021, i tots i cadascun dels clients han contribuït al sosteniment de les nostres empreses.