elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Oltra: 'Volem recuperar el bon nom de la Comunitat Valenciana en l'exterior'

    La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que el Consell té com a objectiu "tractar de normalitzar i posar en valor el bon nom de la Comunitat Valenciana en l'exterior, després de dècades de negligent actuació per part dels Governs anteriors".

    "Així mateix, -ha afegit- volem tornar a les bones pràctiques i demostrar que les autoritats europees poden comptar amb el Govern valencià per a desenvolupar polítiques que marquen com a prioritat les necessitats bàsiques de les persones".

    Mónica Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença davant la Comissió d'Assumptes Europeus de Les Corts, en la qual ha explicat la seua participació en representació del Consell en quatre trobades europees celebrats entre 2016 i 2017, així com l'agenda de reunions de treball desenvolupades amb motiu d'aquests desplaçaments.

    La vicepresidenta ha incidit que aquesta presència "demostra les reiterades propostes d'obertura de l'actual Govern a les autoritats europees, que es tradueixen en el foment per a ampliar, corresponsabilitzar i socialitzar les diferents experiències que estem desenvolupant a la Comunitat Valenciana per a ampliar els drets socials dels valencians i valencianes, especialment el més necessitats".

    En concret, es tracta de la cimera sobre la 'Contribució de les Regions Europees per a la Gestió del nostre futur', celebrada del 27 al 29 de setembre de 2016 a Brussel·les; les dos cimeres del Consell d'Ocupació, Política Social, Sanitat i Persones Consumidores (EPSSCO) en les quals va participar el 2 de març i el 16 de juny de 2017 a Luxemburg, i la Jornada Mundial per a l'Eradicació de la Pobresa, on va comparèixer el passat 17 d'octubre.

    En la primera d'elles, la vicepresidenta va estar acompanyada pel conseller d'Hisenda, Vicent Soler, on van rubricar la Declaració del Cim sobre una política forta i renovada per a totes les regions post- 2020, signada pel 80% de les regions de la Unió Europea.

    Segons ha explicat Oltra, en aquest cim, celebrada per primera vegada, "es va tractar sobre el disseny i implementació de les estratègies de desenvolupament de les prestacions de serveis socials a la ciutadania així com les reformes necessàries per a preparar als territoris més enllà de l'horitzó 2020".

    L'encontre es va completar amb una reunió celebrada el 27 de setembre amb la cap de gabinet adjunta de la Comissària d'Ocupació i responsable del Fons Social Europeu (FSE), Mrs Ruth Paserman, davant la qual es va posar en valor que la Comunitat Valenciana "és la primera autonomia a posar en funcionament la part d'exclusió social dins del FSE".

    Així mateix, va tenir lloc una reunió amb eurodiputats i eurodiputades valencianes per a treballar conjuntament i intercanviar idees així com reunions bilaterals amb la Regió italiana d'Emilia Romagna, una altra regió finlandesa i amb la Presidenta d'llles Balears.

    Cimera d'EPSSCO al març

    Quant a l'assistència a la cimera d'EPSSCO, desenvolupada a Luxemburg entre l'1 i el 3 de març de 2017, Oltra ha indicat que es justifica perquè la Comunitat Valenciana ostenta en aqueix moment "la coordinació del Grup de Treball d'Assumptes Socials del Consell Europeu d'Ocupació i Polítiques Socials, la qual cosa implica la possibilitat d'acompanyar a la delegació espanyola per a presentar els punts de vista de les comunitats".

    "Aquesta assistència va permetre al Consell posar sobre la taula la necessitat de millorar les habilitats de les dones i els homes en el mercat laboral de la Unió Europea i presentar la posició comuna de les comunitats autònomes espanyoles sobre aquest assumpte", ha puntualitzat la vicepresidenta.

    Així, davant el document presentat per la Unió Europea com a guia per a acabar amb la desigualtat laboral, des del Govern valencià es va indicar que aquesta ha de basar-se en quatre pilars fonamentals; el reconeixement de la igualtat, l'educació en igualtat de gènere, la lluita contra la precarietat laboral i contra la desocupació.

    Així mateix, en aquesta visita a Luxemburg es van dur a terme reunions sobre drets socials amb els dos ambaixadors d'Espanya davant Bèlgica i davant la Unió Europea així com amb la European Trade Union Confederation (ETUC); amb el diputat flamenc Bart Somers i es va visitar la ciutat flamenca de Mechelen, premiada com la localitat que desenvolupa les millors polítiques d'integració de persones immigrants.

    Segona cimera EPSSCO al juny

    D'altra banda, el 15 de juny d'enguany, Oltra va participar per segona vegada en un cim d'EPSSCO en representació de la Comunitat Valenciana, acompanyada pel director general de Relacions amb la Unió Europea i l'Estat.

    Segons ha explicat, en aquesta ocasió es va presentar una proposta de posició comuna sobre el Pilar Europeu de Drets Socials, com a mitjà "per a salvaguardar el projecte europeu i recobrar la confiança de manera més forta, més social i més humanitzada per a així poder combatre els extremisme, la radicalització política, el racisme o la xenofòbia".

    Prèviament, el 13 de juny, es va celebrar a Luxemburg una reunió amb François Kempf, membre de l'equip del comissari europeu de Dret Humans, amb el qual es va tractar "sobre les incompliments sobre drets socials a Espanya així com les mesures que s'estaven duent a terme a la Comunitat en aquest sentit, com el pacte valencià per la salut mental o l'estratègia per al poble gitano".

    Així mateix, Oltra va mantenir també una reunió de treball amb la sotssecretària general del Consell d'Europea, Gabriela Battaini-Dragoni, qui va demanar al Consell que instara al Govern d'Espanya perquè ratificara la Carta Social Europea revisada i acceptara el protocol de reclamacions col·lectives.

    També es va celebrar una reunió amb personal de l'àrea de drets del xiquet, en la qual es va presentar la intenció del Consell de desistitucionalitzar i remodelar el sistema residencial de menors, la inclusió del dret de xiquets i xiquetes dins de l'anomenada Llei "Trans" i la nova llei de la infància que s'està elaborant mitjançant un sistema participatiu.

    El 14 de juny, Oltra es va reunir amb personal adscrit en el Congrés dels Poders Locals i Regionals (CPLR), la representant de l'Àrea de Drets de la Dona, Carolina Díaz, amb personal de l'Àrea de Persones Refugiades; i amb el secretari del Comitè Europeu de Drets Socials, Régis Brillat.

    Jornada Mundial per a l'eradicació de la pobresa

    Finalment, Oltra ha repassat en la seua intervenció la visita realitzada la passada setmana a Estrasburg, en la qual ha participat en representació del Consell en la taula redona sobre 'Accés dels joves i adolescents als drets socials', on va tractar sobre el concepte de dignitat de la persona, la pobresa i l'exclusió social com a tracte inhumà i degradant, les mesures per a aliar la pobresa i lluitar contra l'exclusió social que desenvolupa el Consell, entre les quals va explicar el nou model de Renda València d'Inclusió.

    Així mateix, es van celebrar reunions de treball amb el representant especial del secretari general del Consell d'Europea per a les persones refugiades, Tomás Bocek; l'ambaixador representant permanent d'Espanya davant el Consell d'Europa, Luis Gil Catalina; la cap de divisió d'Igualtat del Consell d'Europa, Carolina Lasen, i amb la coordinadora de drets de xiquets i xiquetes, Regina Jensdottir, la secretària executiva del Comitè de Lanzarote, Gioais Scappucci, i la cap del departament de drets dels xiquets i xiquetes, Elda Moreno.

    Pujar