elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Oltra defensa incorporar la perspectiva de gènere en la millora de la societat a través del canvi de model econòmic

    La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat la incorporació de la perspectiva de gènere en la millora de la societat a través del canvi de model econòmic, perquè l'economia feminista "incideix directament en l'origen de les desigualtats i se centra en el sosteniment de la vida de les persones i no en els mercats".

    Així ho ha manifestat Oltra en la presentació de la ponència inaugural de la Càtedra d'Economia Feminista, una "fita històrica" que s'ha materialitzat mitjançant el conveni subscrit entre la Universitat de València, la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

    En la seua intervenció, la vicepresidenta del Consell ha assegurat que es tracta d'una càtedra "pionera en el territori espanyol", i en la qual el Consell ha dipositat grans expectatives, perquè, al seu judici, el feminisme, com a corrent de pensament crític "ha de formar part de forma transversal en totes les disciplines i és fonamental que siga en els models econòmics".

    La càtedra, que compta amb un pressupost de 30.000 euros aportats pel Consell, pretén, segons ha explicat Oltra, "avançar en la feminització de la societat, canviant el concepte d'economia, amb nous paradigmes que han de servir per a pal·liar desigualtats, posant en el centre les persones".

    Els nous paradigmes econòmics -ha precisat la vicepresidenta del Consell- generen corrents, models i teories, que assenyalen alternatives des de la sostenibilitat i l'equitat enfront de el "neoliberalisme feroç i la teoria ortodoxa fonamentada en el homo economicus cada dia amb més crítiques", ha precisat.

    Aquestes alternatives, ha assegurat Oltra, s'encaminen cap a la sostenibilitat, l'ecologia com a motor econòmic, el cooperativisme i les col·lectivitats, la dignitat salarial, però, al seu paréixer, la teoria feminista, "les engloba" i a més aporta una qüestió cabdal, de canvi de marc més enllà de la perspectiva de gènere. "Focalitza el canvi d'un model productiu a un reproductiu, on són les tasques de sosteniment de la vida les que s'ha de situar en el centre, perquè, sense elles, el model econòmic actual, és una fal·làcia", ha indicat.

    Amb aquesta càtedra, ha subratllat la vicepresidenta, el Consell aposta per "situar el discurs feminista també dins dels elements més masculinitzats de la societat", a més "d'obrir una porta al coneixement que impregnarà a la resta d'estudis i un pas més en aconseguir que la perspectiva de gènere s'incorpore plenament a totes i cadascuna de les matèries i estudis".

    Contingut de la càtedra

    Quant al contingut de la càtedra, Oltra ha indicat que servirà per a indagar sobre els reptes de l'economia feminista, però també planteja "com ha de ser l'economia perquè siga sostenible a llarg termini i perquè els nostres fills i filles també puguen gaudir d'aquest sistema".

    La càtedra, dirigida per la catedràtica María Luisa Carner Carbonell, suposa l'anàlisi de coneixements que seran incorporats a les assignatures pròpies d'estudi de l'economia, a través de totes les eines pròpies de la recerca, generació i difusió del coneixement teòric, així com de la seua aplicació pràctica.

    En aquest sentit, la càtedra preveu, durant el primer semestre, activitats formatives, de recerca i d'extensió universitària, orientades cap al coneixement i la difusió permanent de l'economia feminista.

    Oltra també s'ha referit a la catedràtica emèrita Lourdes Benería, encarregada de la conferència inaugural, "a la qual tant li deu aquesta disciplina", i que ha sigut "pionera en moltes facetes, com en formar part de la primera promoció d'Econòmiques a la Universitat de Barcelona, on va ser una de les tres dones d'aquella promoció, en la qual es van llicenciar 70 homes".

    Pujar