elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Oltra: "El Consell del Botànic ha garantit el dret fonamental a l'atenció social durant la COVID-19"

Oltra: "El Consell del Botànic ha garantit el dret fonamental a l'atenció social durant la COVID-19"

    La vicepresidenta i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat que, enfront de la crisi sanitària i social que ha derivat de la pandèmia per COVID-19, "el Consell del Botànic ha treballat per garantir el dret fonamental a l'atenció social" que té el conjunt de la ciutadania.

    Oltra ha comparegut en Les Corts per a presentar el Decret llei 5/2020 del 29 de maig del Consell, de mesures urgents en l'àmbit dels serveis socials i suport al tercer sector d'acció social per la COVID-19 que ha de ser ratificat per la cambra autonòmica.

    La vicepresidenta ha defensat la "urgència" d'aquest decret per la seua finalitat, que és la de "establir mesures de flexibilització per a afavorir el compliment del propòsit de les subvencions i evitar perjudicis a les persones i a les entitats beneficiàries".

    Les mesures adoptades en aquest decret llei "garanteixen la salut de les persones en la seua condició més àmplia, perquè les urgències sanitàries no ens poden fer oblidar les necessitats socials", ha afirmat la vicepresidenta, qui ha afegit que aquest govern "a més de garantir la salut pública, també s'ha d'ocupar de garantir la salut social".

    Mesures excepcionals del decret

    El text inclou una sèrie de mesures de caràcter excepcional respecte a les subvencions concedides en el 2020 perquè les entitats del tercer sector d'acció social puguen continuar amb la seua activitat i ateses les persones usuàries i beneficiàries dels seus recursos i serveis, molts d'ells afectats directament per la situació de crisi social ocasionada pel coronavirus.

    D'acord amb les mesures establides, es flexibilitza el termini de realització de les despeses i actuacions associades als projectes subvencionats per part de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en els programes socials i en totes aquelles que puguen crear-se per a pal·liar les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia de la COVID-19, fins al 31 de març de 2021.

    Així mateix, s'anticiparà l'import total de les subvencions concedides per a l'exercici 2020 per concurrència competitiva o per concessió directa a entitats sense ànim de lucre, sense aplicar la limitació percentual que estableix la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del sector públic instrumental i de subvencions, ni les excepcions establides en la Llei 10/2019, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2020.

    La vicepresidenta ha afirmat que davant situacions d'incertesa com les que s'han viscut i es continuen vivint, no està en mans del Consell "predir el futur, però si que ho està preparar escenaris, adoptar mesures i organitzar recursos per a garantir sempre la millor atenció a les persones" i per a assegurar "el manteniment de serveis que garanteixen els drets de tota la ciutadania".

    "Durant els mesos que ha durat l'estat d'alarma s'han hagut d'adoptar decisions inèdites que han tingut sempre com a objectiu la preservació de la salut pública combinada amb el manteniment dels recursos, els serveis i les prestacions en condicions de seguretat", ha manifestat.

    En aquest sentit, ha reivindicat accions com l'aprovació d'aquest decret, que han anat encaminades a "evitar que l'emergència sanitària siga també una emergència social, tant per a les persones com per a les entitats i les empreses", i ha recordat que la pandèmia ha servit per a evidenciar que els serveis socials són "essencials", com també ho són les persones que els presten.

    Així, Oltra ha volgut agrair "l'esforç dels i les professionals dels serveis públics que han fet que disposem d'una xarxa col·lectiva d'atenció, cures i protecció per a fer front a la pandèmia i a les conseqüències socials, econòmiques i culturals d'aquesta", i també a les entitats del tercer sector d'acció social que han acompanyat aquest procés.

    Pujar