Les Universitats de Tardor d'Oliva i Llíria debaten sobre educació en igualtat i educació cívica vinculada a la música
Les Universitats de Tardor d'Oliva i Llíria analitzaran aquesta setmana l'educació des de diferents prismes
Amb el títol ‘Educació: iguals i diversos’ i ‘Música i educació cívica’, les jornades, obertes al públic i gratuïtes, promouran sengles debats sota la coordinació d'experts en la matèria
Continua així la programació d'Universitats Estacionals de la UV, present en tot el territori
Les Universitats de Tardor d'Oliva i Llíria obriran aquesta setmana el debat sobre ‘Educació: iguals i diversos’ i ‘Música i educació cívica’, respectivament, donant continuïtat al cicle de tardor del programa d'Universitats Estacionals, organitzat pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València (UV) amb els ajuntaments i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. L'objectiu d'aquesta acció acadèmica, que ja està present en totes les comarques de la província, és sotmetre a anàlisi un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura.
En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a la societat, han recuperat el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després de 2020, un any excepcional per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar l'any passat amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l'assistència a totes les persones interessades. La UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència, tant si és presencial com a en línia.
Tant la Universitat de Tardor d'Oliva com la de Llíria s'emmarquen en l'àrea temàtica ‘Educació i Benestar Social’.
Universitat de Tardor d'Oliva
La Universitat de Tardor d'Oliva celebrarà la seua segona edició la vesprada d'aquest dimecres, 27 d'octubre, en el Centre Polivalent de la localitat (Ronda sud, s/n).
La Universitat de Tardor d'Oliva, en el seu interés per generar coneixement i estimular el treball pedagògic en les comunitats educatives i en les polítiques soci-educatives municipals, celebra aquesta jornada que té com a objectiu cridar l'atenció sobre l'existència de desavantatges socials davant l'educació i la necessitat de superar-les. En aquest sentit, plantejarà actuacions pedagògiques dirigides a eliminar barreres i discriminacions i l'impuls d'una labor educadora, a l'escola i la ciutat, que respecte la diversitat cultural i garantisca la integració, la igualtat de gèneres i l'equitat social.
L'acte inaugural tindrà lloc a les 17 h, amb la participació d'Ana María Morell Gómez, vicealcaldessa i regidora d'Educació d'Oliva; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Empar Folgado, diputada delegada d'Inclusió Social i Educació de la Diputació de València; Alejandro Mayordomo, coordinador de la Universitat de Tardor d'Oliva i professor del Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació de la UV; i Susana Miñana, directora de l'oficina de Caixa Popular a Oliva.
A continuació, tres conferències permetran aprofundir en el tema d'aquesta edició. Manuel López Torrijo, del Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació de la UV, parlarà sobre ‘Educar en inclusió: el valor de la diversitat’; Irene Verde Peleato, del Departament de Teoria de l'Educació de la UV, sobre ‘Educar per a conviure en la diversitat cultural, una qüestió d'actitud’; i María Jesús Martínez Usarralde, del Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació de la UV, realitzarà la seua intervenció sota el títol ‘Obrint finestres al món: mirades de dona des de l'equitat’.
Una taula redona, a les 19 h., sobre ‘Educació, igualtat i diversitat a Oliva i la Safor’ posarà fi a aquesta edició de la Universitat de Tardor d'Oliva, que serà clausurada per Yolanda Balaguer Pericàs, alcaldessa d'Oliva, i Jorge Hermosilla.
Universitat de Tardor de Llíria
La Universitat de Tardor de Llíria celebrarà la seua quarta edició en el Conservatori Municipal la vesprada del divendres, 29 d'octubre, per a debatre sobre la música com a instrument de transformació social al llarg de la història.
L'acte d'inauguració serà a les 17:00 h, amb la intervenció de Joan Manuel Miguel, alcalde de Llíria; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Empar Folgado, diputada delegada d'Inclusió Social i Educació de la Diputació de València; Ana Botella Nicolás, coordinadora de la Universitat de Tardor de Llíria i Degana de la Facultat de Magisteri de la UV; i José Mayans Mateos, director de l'oficina de Caixa Popular a Llíria.
A continuació tindran lloc quatre conferències, presentades per Ana Botella Nicolás. Vicent Llimerà Dus, catedràtic d'oboé del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, tractarà sobre ‘L'educació musical superior i la societat. Nous reptes per al segle XXI’. Antonio Calzado Aldaria, professor ajudant doctor del Departament de Didàctica dels Ciències Experimentals i Socials de la UV, sobre ‘Les bandes de música valencianes: un potent element d'educació cívica’. Aureli Martí Bataller, professor ajudant doctor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UV, sobre ‘Sarsuela: música, nació i... revolució? Pràctiques musicals i moviment socialista’. I Mikel Aizpurua Garcia, president de l'ONG Músics solidaris sense fronteres de la Comunitat Valenciana, sobre ‘Els drets humans: el teu millor instrument’.
20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques
La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern (Cofrentes i Requena); sis Universitats de Primavera (Alzira, Cullera, Xátiva, Sagunt, la Canal de Navarrés i Alt Túria); i quatre Universitats d'Estiu (Rincón d'Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i Sagunt), que ja han celebrat enguany les seues corresponents sessions.
Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. Després de les jornada d'Alaquàs, Buñol, l'Eliana, Oliva i Llíria, se celebraran la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, sobre ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, sobre ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, sota el títol ‘Temps de transformacions’.
Les Universitats Estacionals debaten aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón d'Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i L'Eliana).