Naix "Viu Brines", una aposta turística per a posar en valor el llegat del Premi Cervantes 2020
L'estratègia turística d’Oliva va més enllà de les platges, la naturalesa, l'entorn i l'esport en apostar ara per la cultura i l’oci com a un dels eixos més importants de l’oferta turística d’Oliva.
Amb aquesta premissa arranca “Viu Brines”, una experiència que permetrà, a través d'una ruta turística teatralitzada, conéixer la casa del poeta Francisco Brines de la mà d'un actor que contarà la vida i obra del premi Cervantes, amb moments biogràfics, anècdotes i lectura de poemes com a homenatge a l'autor d'Oliva.
Així ho assegura Joaquín Calafat, regidor de Turisme i Platges de l'Ajuntament d'Oliva, que presenta la ruta com una aposta clara pel turisme cultural de qualitat i una proposta “per a tots els que vulguen conéixer millor l’obra i la vida de Francisco Brines, un escriptor que ja és patrimoni universal i que ha tingut a Oliva la seua inspiració”.
La ruta serà realitzada per Santiago Marfull, que s’encarregarà de donar vida a Juan de Mairena, poeta sevillà professor de gimnàstica, oratòria, poeta i filòsof, inventor de la Maquina de Cantar i quasi fundador de l'Escola Popular de saviesa Superior. Aquesta figura fou creada per un altre insigne poeta, Antonio Machado, qui va ser inspiració de Brines i d'altres tantes veus del segle XX en el seu esforç poètic, en l'apassionant aventura de reconéixer-se a si mateixos en la poesia i de compartir i crear referents lírics i ètics. Aquest personatge descobrirà l’Elca als visitants, i farà un recorregut per les parts fonamentals de l'obra.
Marfull compta amb una trajectòria de més de quinze anys creant, produint i realitzant guions per a rutes teatralitzades a la Marina Alta i la Safor.
Per a dissenyar aquesta ruta s’ha treballat conjuntament amb la Fundació Brines, ja que un dels objectius de la Fundació és donar a conéixer i apropar el paisatge de l'Elca al ciutadà, fer patrimoni de tots l'espai de l'emoció d'un dels poetes castellans més importants del segle XX. Segons ha indicat Àngels Gregori, directora de la Fundació Brines, “el fet d'iniciar aquestes rutes és una forma bonica d'apropar als ciutadans el paisatge, la llum i l'arquitectura que conformen l'essència de l'espai que va veure a Brines viure en totes les seues edats; un espai que és testimoni i protagonista de totes les obres del poeta, des de "Las brasas" de la seua adolescència fins a "Donde muere la muerte", la seua obra pòstuma. A més, que el guia es pose en el personatge de Juan de Mairena, resulta motivador perquè Brines era un molt bon lector de Machado”.
Ja per a finalitzar, Kino Calafat, ha confirmat que #ViuBrines és una de les noves apostes del departament de turisme que a poc a poc anirà creixent, una experiència per conéixer la història del Premi Cervantes 2020, amb anècdotes i lectures dels seus poemes com a homenatge a l'escriptor, a una vida plena i el seu entorn. A banda, tal com ha anunciat, "serà l'inici per a posar en marxa la web de productes turístics de la nostra ciutat".
La ruta, que eixirà des de l’oficina de turisme d'Oliva (18 h), tindrà una duració d’una hora aproximadament amb un cost de 12 euros. Es farà en castellà i en valencià, de moment, i inclou l’anada i tornada amb autobús. Aquesta activitat està prevista per als dies 29 d’abril de 2022, 27 de maig i 24 de juny de 2022. Per a fer efectiva la inscripció cal visitar el web www.visitoliva.com