elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ministeri d’Hisenda no selecciona l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat d’Oliva

  • Només han estat seleccionades 10 EDUSI, de les 28 que es van presentar en tot el territori valencià, en gener del 2016.

  • L’anunci s’ha fet oficial en el BOE del 3 d’octubre de 2016. Ara, l’Ajuntament d’Oliva espera la notificació formal per conéixer els motius de la denegació i estudiar possibles al·legacions d’oposició

  • En cas que el Ministeri no rectifique -el més probable-, l’Ajuntament d’Oliva es tornarà a presentar a la segona convocatòria millorant el document inicial, amb la finalitat d’accedir a aquest tipus de Fons Europeus

En gener del 2016, l’Ajuntament d’Oliva va optar per primera vegada a una gran convocatòria del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a les ajudes previstes per al quinquenni 2015-2020. Va ser el Ple d’Oliva, el que va aprovar per unanimitat la «Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat» (EDUSI), un document de cent pàgines que realitza un diagnòstic de la ciutat i proposa les intervencions més urgents, fins i tot amb un detallat cronograma fins a 2020 i un pressupost aproximat de 10 milions d’euros en total.

L’EDUSI va estar redactada per un equip multidisciplinari d’experts externs, conjuntament als tècnics municipals.

Els projectes presentats per Oliva afecten diverses àrees, ja que el FEDER marca com a requisit que l’EDUSI estiga composta per «accions interrelacionades que tracten de millorar de forma sostenible la situació econòmica, mediambiental, climàtica, social i demogràfica d’una zona urbana».

El principal beneficiari dels projectes és el nucli antic, un dels més extensos de la comarca de la Safor, però amb greus problemes com cases abandonades, manca d’infraestructures, dèficit de manteniment urbà, envelliment de la població i alta taxa d’atur entre els seus residents.

Ara bé, entre els projectes de ciutat també s’hi troben el desenvolupament de l’administració electrònica local; la millora energètica als edificis públics i de l’enllumenat; la regeneració ambiental d’espais degradats i/o amb alt valor mediambiental, com per exemple, la Font Salada i la seua unió amb el parc natural Oliva-Pego; habilitar més zones d’aparcament; o mesures d’inclusió social i lluita contra la pobresa, com tallers d’ocupació i programes d’emprenedoria.

En tot el territori valencià, es van presentar un total de 28 EDUSI, de les quals només 10 han estat les seleccionades finalment, entre elles València, Castelló i Alacant. Oliva s’ha quedat fora junt amb ciutats com Ontinyent, Xàtiva, Alcoi, Elx, Sagunt, Cullera…

Oliva tindrà major probabilitat en la segona convocatòria per haver complit amb els requisits d’admissió

Hi ha 4 qualificacions possibles per a l’EDUSI: «seleccionada», «no seleccionada» (per concurrència competitiva, hi ha de millors), «no admissible» (no compleix amb els requisitis exigits), i «repetida» (igualment no compleix amb els requisitis exigits).

Pel que ha publicat el BOE, l’EDUSI d’Oliva ha estat «no seleccionada» per no arribar a 50 punts de 100. És per això que, tot i que la no selecció de l’EDUSI d’Oliva no és una bona notícia, el fet de complir amb els requisits d’admissió dóna major probabilitat d’èxit en la segona convocatòria, que tindrà lloc en les pròximes setmanes.

Ara, l’Ajuntament d’Oliva espera la notificació formal per conéixer els motius de la denegació i estudiar possibles al·legacions d’oposició. En cas que el Ministeri no rectifique -el més probable-, l’Ajuntament es tornarà a presentar a la segona convocatòria millorant el document inicial, amb la finalitat d’accedir a aquest tipus de Fons Europeus.

Pujar