Obrin parcialment els trens de Rodalia de València després de la DANA: 112 busos cobriran els trams impracticables
El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha comparegut en roda de premsa, en el Complex de La Moncloa, després de la reunió mantinguda pel Comité de crisi per al seguiment dels efectes de la DANA, que ha presidit per via telemàtica des de Bakú el cap del Govern, Pedro Sánchez.
Puente, que ha informat de l'estat actual de les infraestructures afectades i les seues previsions de recuperació, ha explicat que el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, a través de Renfe i Adif, reobrirà parcialment i a partir de demà les línies C1 i C2 de Rodalia de València i activarà un servici de transport per carretera amb 112 autobusos gratuïts per a garantir l'operativa de les línies C1, C2 i C3 afectades per la DANA.
“Gràcies als treballadors i treballadores del Ministeri que dirigisc i de les seues empreses públiques, restablirem el 99% del servici de Rodalia, un pas molt important en la recuperació de la mobilitat en la zona metropolitana de València ja que 82.000 viatgers al dia usen la xarxa de Rodalia”, ha assegurat el ministre Óscar Puente després de la reunió del comité de seguiment de la crisi de la DANA.
Així, a partir de demà, dimecres 13 de novembre, es cobrirà amb tren i autobús la pràctica totalitat dels servicis. D'elles, el 52% amb servicis ferroviaris i el 47% per carretera. Els servicis d'autobús seran gratuïts.
Per a prestar el servici per carretera, Renfe ha habilitat 56.000 places al dia i programat 1.022 circulacions diàries per a les tres línies i els autobusos realitzaran parada en totes les localitats dels corredors no servits pels servicis de rodalia. El pressupost del servici per carretera ronda els 11,3 milions d'euros.
En concret, el tram de la C1 entre Gandia i Silla es realitzarà amb tren i el trajecte entre Silla i València, amb autobús. En la C2, es podrà viatjar amb tren entre Moixent i Carcaixent i amb autobús fins a València. Per part seua, el servici de la línia C3 València-Utiel es realitzarà íntegrament per carretera davant el complicat estat de la infraestructura.
Així, entre Silla i València (C1) s'establix un servici directe d'autobús amb una freqüència base de 10 minuts en dia laborable, la qual serà reforçada en funció de la demanda existent. El punt d'inici serà a València Joaquín Sorolla mentres que el de retorn serà a València Estació del Nord.
En la línia C2, es realçarà el servici amb 5 línies d'autobús: 4 línies d'autobús directe entre València i Carcaixent, Alzira, Algemesí i Benifaió amb freqüències que oscil·len entre els 15 i 30 minuts en dia laborable; i una línia d'autobús amb parades intermèdies fins a Silla.
En la línia C3 s'oferix per carretera el nombre de circulacions habituals d'esta, des d'Utiel Requena fins a València i parades intermèdies. En este cas les eixides començaran des de Plaza d'Espanya i les arribades a València Estació del Nord. No es realitzarà parada a Cheste per la complicada situació.
Els primers autobusos eixiran de l'estació de Silla direcció València i de l'estació de Carcaixent a les 5.00 hores del matí. De l'estació de València direcció Utiel a les 6.30 hores. L'últim servici d'autobús eixirà a les 22.30 hores de la nit en la C1 i C2 i a les 22.05 en la C3.
Reparació de les línies
Les línies C1 i C2 de Rodalia es reobrin parcialment després de menys de dos setmanes d'intensos treballs per part d'Adif per a netejar les vies i les estacions de vehicles, fang i materials i reparar les infraestructures.
En concret, el gestor ha retirat més de 1.000 vehicles de les línies, revisat i alçat la via, reparat la plataforma, reposat les vies i el balast i realitzat proves de seguretat per a posar-les en servici en òptimes condicions. Així, a partir de demà s'hauran recuperat 222,3 quilòmetres de les línies de Rodalia després dels danys generats per les devastadores pluges, incloent 125,4 km de la C6 i C5, el servici de la qual es va activar el dissabte 2 de novembre.
Un treball que també ha dut a terme en la línia d'alta velocitat entre Madrid i València, on s'ha hagut de reconstruir la plataforma i reposar les vies en la zona del túnel de Chiva i s'han reparat les instal·lacions de seguretat del túnel de Torrent, que es va inundar.
En este sentit, els treballs ja han conclòs i, a partir d'este dijous, circularan tots els trens d'alta velocitat de la línia, la qual cosa suposa un total de 199 circulacions setmanals en tots dos sentits amb una oferta de 80.000 places setmanals de Renfe. Els bitllets ja estan a la venda.
Adif continua treballant en la reparació i reconstrucció dels dos trams més danyats de la C1 i la C2 i de la línia C3, que presenta una situació molt complicada amb un viaducte, el de Cheste, destruït en un dels estreps. Cal recordar que, després de pluges, entorn de 80 quilòmetres estaven completament destruïts i eren irrecuperables.
Situació de carreteres
Per part seua, el Ministeri, a través de la Direcció General de Carreteres, avança en la recuperació de la mobilitat viària de la província i en la reparació de les carreteres de titularitat estatal danyada per la DANA.
En este sentit, este dijous, s'obrirà el desviament provisional de la A-7, a l'altura de Quart de Poblet, que permetrà restituir el trànsit en la circumval·lació sud de la A-7 a València i recuperar la connexió amb A-3, la qual cosa retornarà la funcionalitat al bypass de Valéncia. És una actuació molt important ja que es restablirà un eix vertebrador del corredor mediterrani pel qual circulen diàriament més de 100.000 vehicles.
Actualment, i després d'una mica més de deu dies treballant dia i nit, ja tenim 139 quilòmetres de la xarxa recuperats i en servici, entre elles, l'A-3, la V-30, la V-31, un tram de la N-330 que permet connectar Utiel amb Talayuelas, i la N- 3, a l'altura de Siete Aguas i Buñol.
Cal recordar que, després de les fortes pluges,160 quilòmetres de la xarxa de carreteres i del seu viari annex estaven seriosament afectats.
Continuem treballant en les obres d'emergència de la N-330, N-322, l'A-7 i l'A-3 per a reconstruir les estructures col·lapsades i els carrils danyats. Per a això, s'han habilitat, de manera inicial, 29 milions d'euros de fons d'emergència i, actualment està treballant dia i nit més de 540 persones organitzades a triple torn per a avançar el màxim possible.