elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nuria Montes considera que la indústria aeroespacial és clau per a aconseguir que el nombre d’empreses innovadores augmente un 10 %

Nuria Montes considera que la indústria aeroespacial és clau per a aconseguir que el nombre d’empreses innovadores augmente un 10 %
  • La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme visita PLD Space per a conéixer l’estat de desenrotllament del MIURA 5 i el full de ruta de la companyia

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha visitat les noves instal·lacions de l’empresa PLD Space d’Elx, una firma pionera del sector aeroespacial i referent a Europa en el desenrotllament de coets reutilitzables.

Durant la visita, la consellera ha assenyalat que “un dels reptes que tenim és aconseguir que el nombre d’empreses innovadores augmente un 10 %, i en este sentit la indústria aeroespacial és clau, perquè és intensiva en I+D+i. A més, seguim el fet d’incrementar més de 5 punts percentuals la participació dels llocs de treball qualificats en el total de llocs de la indústria, que és un dels sectors que més ocupació qualificada genera”.

Així mateix, Montes ha explicat que “l’Administració autonòmica té com a objectiu ser el catalitzador de l’esforç empresarial i dels sectors productius per a reforçar la competitivitat de les cadenes de valor de les diverses branques d’activitat de l’economia, facilitant este esforç, actuant amb coherència i simplificant en la mesura que siga possible la intervenció de l’Administració”.

Per tot això, ha assegurat que des de la Generalitat “continuarem fent costat a PLD Space, tal com ho fem”, i ha recordat que, fins ara, la companyia ha rebut una subvenció per import de 183.999 euros per part de la Direcció General d’Indústria i un préstec bonificat d’1.974.720 euros, “que suposa una ajuda equivalent de 186.016 euros de l’IVF, més els terrenys d’IFA”.

Acompanyada per l’equip directiu de la companyia, Nuria Montes ha recorregut la nova fàbrica de 12.500 metres quadrats a on ja s’estan fabricant els primers subsistemes del llançador espacial orbital MIURA 5.

Per la seua banda, els responsables de PLD Space han informat la consellera dels principals assumptes que van tractar en la seua reunió amb el director general de l’Agència Espacial Europea i han realitzat una exposició detallada de l’estat de desenrotllament del MIURA 5, així com del full de ruta de la companyia, que inclou l’ampliació actual de les capacitats industrials per a atendre necessitats futures (Projecte IFA).

Espai Aero CV

La indústria aeronàutica i aeroespacial valenciana es caracteritza per ser jove i estar integrada per poques empreses, però que comencen a adquirir rellevància en el conjunt del sector espanyol, busquen oportunitats de col·laboració per a accedir a projectes de més envergadura i, al mateix temps, atraure altres empreses perquè s’instal·len a la Comunitat Valenciana. Durant el període 2020-2023, el nombre d’empreses del sector s’ha incrementat un 66,6 %, una xifra superior a la mitjana d’Espanya, que se situa en el 20 %.

Les empreses aeroespacials de la Comunitat han creat Espai Aero CV amb l’objectiu de reforçar la seua coordinació, potenciar les seues capacitats i incrementar la seua visibilitat nacional i internacional en un context de contínua expansió del sector. D’esta manera, i en paral·lel, es fomenta la connexió i la creació de sinergies entre tots els actors públics i privats del teixit aeroespacial valencià en tots els àmbits: ocupació, valor afegit, talent o competitivitat, creant un caldo de cultiu òptim per al seu creixement i la internacionalització, així com per a l’atracció d’inversió.

Alguna de les firmes valencianes que conformen Espai Aero són: PLD Space, fentiSS, Arkadia Space, Comet Ingeniería, Das Photonics, Nax Solutions i Orbital Eos.

Llançador orbital MIURA 5

PLD Space es troba en estos moments immersa en el procés de desenrotllament del llançador orbital MIURA 5, amb l’objectiu de llançar-lo des de la Guaiana Francesa a la fi de 2025 i iniciar les operacions comercials en 2026. Per a fer-ho, la companyia està ampliant l’equip i la seua capacitat industrial a Elx i Terol amb la finalitat d’avançar en la I+D necessària per a establir una cadena de producció en sèrie de llançadors espacials.

MIURA 5 és un llançador orbital de dos etapes amb una altura de 35,7 metres, dissenyat, fabricat i operat per PLD Space. Està dissenyat per a situar un màxim de 540 quilograms de càrrega útil en una òrbita heliosíncrona (SSO), operant inicialment des del port espacial de Kourou, CSG, a la Guaiana Francesa, reconegut internacionalment.

El llançador orbital MIURA 5 destaca pel seu enfocament sostenible gràcies a una sèrie de mesures com la recuperació de la seua primera etapa, que es pot reutilitzar en missions posteriors. A més, PLD Space empra bioquerosé (bio RP-1) i oxigen líquid (LOX) en els seus motors TEPREL-C de fabricació pròpia, i contribuïx així a reduir la petjada de carboni.

MIURA 5 incorpora més del 70 % de la tecnologia i el saber fer generat amb el desenrotllament del demostrador tecnològic MIURA 1, que el 7 d’octubre de 2023 va fer història en convertir-se en el primer coet privat desenrotllat i llançat a Europa.
 

Pujar