El número de morts per ofegament es dispara en la Comunitat: 16 persones durant el mes de juliol
77 persones van perdre la vida per ofegament no intencional al llarg del mes de juliol en els espais aquàtics espanyols, la qual cosa suposa el 40 per cent de les morts per aquesta causa que s'han produït en el que portem d'enguany, fins al 31 d'aquest mes, 191 defuncions. Juliol es col·loca així com el que més morts per ofegament en espais aquàtics ha registrat en els set primers mesos d'enguany, en una corba creixent des que es van alçar les mesures restrictives a la mobilitat imposades amb motiu de l'estat d'alarma i el conseqüent confinament.
De fet, fins al primer trimestre de l'any s'havia detectat una contenció dels ofegaments mortals respecte a altres períodes iguals en anys anteriors. Al gener es van registrar 21 defuncions, al febrer 11 i al març, 13, mentre que en els mesos següents es van donar 10 a l'abril, 18 al maig i 41 al juny, la majoria en la segona quinzena.
Així es conclou conforme a les dades que recull l'Informe Nacional d'Ofegaments (INA), que actualitza diàriament la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme i que situa en quatre Comunitats Autònomes més de la meitat de les víctimes mortals, en concret 102, el 53,4 per cent del total.
Es tracta de la Comunitat Valenciana, on s'han donat al llarg de l'any, fins al 31 de juliol, 32 morts, la meitat d'elles durant el mes passat, Andalusia i Galícia, amb 26 en cada cas, onze i huit durant juliol en cadascun d'aquests territoris, i 18 a Canàries, on va haver-hi quatre defuncions al llarg de juliol.
Per nombre de defuncions totals en els primers set mesos de 2020, li segueixen Catalunya, amb 20, Illes Balears (11), País Basc (10), Regió de Múrcia (9), Castella i Lleó (8), Astúries (7), Cantàbria (6), Castella-la Manxa (5), Extremadura (4), La Rioja (3), Aragó i Navarra (2, cadascun), Ceuta i Comunitat de Madrid (1, en cada territori) i Melilla, que no ha registrat cap succés mortal d'aquesta índole.
Perfil de la víctima
El perfil de la persona ofegada al llarg de juliol ha sigut el d'un home (78%), de nacionalitat espanyola (88%), que ha mort en una platja (56%), que en conjunt va perdre la vida en un espai sense vigilància (65%), major de 35 anys (74%) i va protagonitzar el succés entre les 10.00 i les 20.00 hores (71,4%).
Respecte al perfil del conjunt de l'any, el mes de juliol es diferencia en un augment dels successos mortals a la platja, en 21 punts, i en una disminució de 18 en els espais no vigilats.