elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nova tempesta solar: gaudirem de més aurores boreals en la Comunitat Valenciana?

Nova tempesta solar: gaudirem de més aurores boreals en la Comunitat Valenciana?
  • Actualment el Sol es troba en el seu pic de màxim solar, una fase del cicle solar que ocorre cada onze anys

El passat 10 de maig, una impressionant aurora boreal va tenyir el cel de la Comunitat Valenciana. Ara, només mitjà més després, amb la informació de l'Oficina Nacional d'Administració Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), la pregunta sorgix de nou: tornarem a gaudir d'este acolorit fenomen que ens evoca postals de paratges pròxims al cercle polar àrtic?

Vegem primer que diu NOAA perquè ens fem esta pregunta. En les últimes hores han registrat una nova flamerada solar classe X2.8 des de la regió 3664 que se situa darrere dels llimbs sud-oest del Sol.

Estes flamerades, que ocorren en l'atmosfera del Sol, específicament en la corona i la cromosfera, són una manifestació de l'alliberament sobtat d'energia acumulada en els camps magnètics del Sol.

A causa de la seua ubicació pròxima, la NOAA advertix que les partícules energètiques podrien tardar algun temps a arribar a les proximitats de la Terra.

Tempesta solar i aurora boreal

Actualment el Sol es troba en el seu pic de màxim solar, un fenomen cíclic que sol ocórrer cada onze anys i es caracteritza per un augment significatiu en les taques solars, les flamerades i tempestes solars, que poden tindre efectes en la Terra. El principal fenomen que podem observar com a resposta a estes tempestes solars són les aurores boreals visibles des del nostre planeta.

Quan podria ocórrer?

La predicció de NOAA, a causa de la seua ubicació llunyana, indica que les partícules energètiques podrien tardar algun temps a arribar a l'entorn pròxim a la Terra.

Pujar