Castellano

La nova PAC, cada vegada més a prop

La nova PAC, cada vegada més a prop
    MÉS FOTOS
    La nova PAC, cada vegada més a prop - (foto 2)
    La nova PAC, cada vegada més a prop - (foto 3)
    La nova PAC, cada vegada més a prop - (foto 4)

    El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha presidit hui el Consell Consultiu de Política Agrària, en el qual, juntament amb els consellers de les comunitats autònomes, ha debatut sobre l'actual procés de reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) i la situació del comerç internacional, punts que s'abordaran en el Consell de Ministres d'Agricultura de la UE del 21 de setembre.

    També ha informat sobre la comunicació del passat 10 de setembre d'Alemanya de la detecció d'un cas de pesta porcina africana (PPA) en un senglar. Aquesta malaltia, ha remarcat, no suposa cap risc sanitari per a les persones. El ministre ha instat a les comunitats autònomes a estar en alerta i reforçar tots els protocols d'informació i sensibilització per a mantindre a Espanya com a país lliure de PPA.

    Planas ha assenyalat que les negociacions per a la reforma de la PAC es troben en el seu tram final. Una nova PAC que és un model diferent a les anteriors polítiques i pel qual ha fet una crida a les comunitats autònomes perquè, juntament amb el Govern, realitzen “un gran esforç” per a “maximitzar l'impacte dels diners” que arribarà als agricultors i ramaders espanyols.

    És important, ha destacat, que el paquet legislatiu quede tancat en el consell de ministres de la UE d'octubre. Així, a principis de 2021 estarà aprovat el reglament que garantirà la certitud que Espanya necessita per a dissenyar amb seguretat jurídica el Pla Estratègic Nacional. D'aquesta manera, es podrà presentar formalment a la tardor de 2021, a fi de que en 2022 la Comissió aprove el pla i tot el desenvolupament normatiu nacional.

    En l'últim trimestre d'enguany se celebrarà la segona reunió presencial sobre la PAC amb totes les comunitats autònomes per a progressar en la definició del pla estratègic. El procés culminarà amb una altra trobada en els primers mesos de 2021.

    Per als assumptes que queden per resoldre, la presidència alemanya ha llançat una sèrie de qüestions com a eix del debat europeu de la setmana pròxima.

    Ecoesquemas. Espanya comparteix que siguen obligatoris per a tots els Estats, que compten amb un pressupost mínim i una reserva de fons del primer pilar i que tinguen flexibilitat financera, especialment en un primer moment. Així, el marge de maniobra de cada país serà major i s'evitarà tindre fons sense gastar. El ministeri aposta, a més, per desenvolupar un mecanisme que permeta transferir fons dels *ecoesquemas a altres pagaments directes per a evitar la pèrdua de recursos.

    Condicionalitat. La posició espanyola és que cada Estat fixe el percentatge mínim de superfície no productiva d'acord amb les seues especificitats. En tot cas, si haguera d'haver-hi un comú per a tota la UE, aquest hauria de ser del 5% per a les terres de cultiu.

    Ajudes directes. Respecte al topall d'ajudes, s'ha presentat la interpretació de la Presidència alemanya, després de l'Acord del Consell Europeu de juliol, sobre la possibilitat d'introduir una reducció progressiva dels pagaments a partir de 60.000 euros fins al màxim de 100.000, que seria aplicable a l'Ajuda Bàsica a la Renda, sobre la base de l'acord aconseguit en el Consell Europeu de juliol.

    Reglament de disposicions transitòries. Planas ha informat també sobre aquesta qüestió als consellers autonòmics. Ha destacat que la presidència alemanya vol que estiga publicat en breu. D'aquesta manera, ha afirmat, quedarà garantida la continuïtat dels pagaments de la PAC en 2021 i 2022. S'ha donat suport a la inclusió dels fons procedents de l'instrument *Next Generation en el reglament de transició, perquè les despeses es puguen comprometre amb càrrec als actuals programes de desenvolupament rural durant els anys 2021 i 2022. A més, ha assenyalat, el sector agroalimentari també rebrà fons del Pla de Recuperació.

    ACORDS DE LLIURE COMERÇ

    El ministre Planas ha manifestat que traslladarà a la Comissió Europea la necessitat de realitzar una anàlisi profunda dels acords de lliure comerç per a tindre en compte els impactes i la vulnerabilitat que generen en determinats sectors productius.

    Espanya, ha dit, és un país de clara vocació exportadora i defensa un comerç global, basat en regles. Europa, el paper en política del qual comercial és imprescindible, ha de saber compatibilitzar el model alimentari que exigeixen els consumidors als productors europeus, basat en la salut, la preservació mediambiental i el benestar animal, amb els seus acords amb tercers països.

    El ministre ha assenyalat que Europa no sols ha d'exportar productes, sinó utilitzar els acords comercials com a palanca de canvi del model productiu mundial.

    Respecte al *brexit, les perspectives d'aconseguir un acord no són molt positives i fins i tot pot haver-hi una “ruptura sense acord”. Espanya, ha recordat, compta amb un Pla de Contingència per a minimitzar l'impacte en tots els sectors, ja que les exportacions agroalimentàries de Regne Unit generen un valor d'uns 4.000 milions d'euros. Aquest pla de contingència ha de complementar-se amb els plans de contingència que han d'elaborar també els operadors econòmics.

    PESTA PORCINA AFRICANA

    Luis Planas ha informat també sobre la comunicació, el 10 de setembre, per part de les autoritats alemanyes d'un cas de pesta porcina africana (PPA) en un senglar oposat mort a la frontera germanopolaca.

    El ministeri, en col·laboració amb les CC. AA, ja ha reforçat tots els protocols de seguretat, vigilància i bioseguretat per a mantindre a Espanya com a país lliure de PPA i assegurar el bon estat sanitari de les explotacions porcines.

    Pujar