6 nous ajuntaments s’adhereixen al Fons Valencià per la Solidaritat durant 2023
Les localitats d’Alcoi, Benavites, Gata de Gorgos, Rafelbunyol, Rotglà i Corberà i Vallés s’han sumat al Fons Valencià durant l’exercici passat, incrementant-se els socis de l’entitat municipalista per la solidaritat
El Fons Valencià per la Solidaritat ha continuat amb la seua senda de creixement durant l’any 2023 amb la incorporació de 6 nous ajuntaments a l’entitat, els quals es comprometen amb la solidaritat global mitjançant la cooperació internacional municipalista i l’educació per al desenvolupament i la ciutadania global. En concret, les localitats que s’han sumat a l’associació supramunicipal per la solidaritat són Alcoi, Benavites, Gata de Gorgos, Rafelbunyol, Rotglà i Corberà i Vallés. A més, aquests nous municipis representen la identitat plural de l’organització, tant territorial, poblacional com política.
Aquests municipis de l’Alcoià, el Camp de Morvedre, la Marina Alta, l’Horta Nord i la Costera, amb l’alta com a socis al Fons Valencià, manifesten la seua voluntat de contribuir des de l’àmbit local valencià al desenvolupament de països del sud i fer-ho des de l’enfortiment de la cooperació descentralitzada i del moviment municipalista, sent conscients de la seua transcendència en la construcció d’una societat més justa, sostenible i democràtica. Els ajuntaments d’Alcoi, Benavites, Gata de Gorgos, Rafelbunyol, Rotglà i Corberà i Vallés assumeixen, per tant, el compromís de dotar pressupostàriament una partida anual per a projectes de cooperació internacional municipalista i d’educació al desenvolupament a realitzar mitjançant el Fons Valencià.
Amb la incorporació de les localitats d’aquestes 6 localitats (les quals representen a 77.465 habitants), el Fons Valencià augmenta el nombre de socis a 143, sent d’aquests 134 ajuntaments i 9 mancomunitats. Aquestes adhesions demostren la capacitat del Fons per a sumar esforços municipals en pro de la justícia global, sent socis de l’organització el 24,72 % dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, els quals representen al 48,90 % de la població de tot el territori valencià. També es veu incrementada la presència de l’entitat a les comarques d’Alacant i València.
La presidenta del Fons Valencià i tinenta d’alcalde de Xàtiva, Xelo Angulo, ha valorat aquestes adhesions “que consoliden el creixement del Fons tant en l'àmbit comarcal, provincial com autonòmic i que reforcen el compromís del municipalisme valencià solidari per un desenvolupament socioeconòmic humà, just i sostenible dels països empobrits”. Per la seua banda, els alcaldes dels 6 municipis coincideixen en el fet que l’adhesió al Fons Valencià és la materialització del caràcter solidari de les seues localitats i del seu veïnat, així com del compromís que aquests tenen amb la societat i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 143 entitats locals valencianes sòcies (134 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons és definida per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.