Castellano

Has notat que la cistella de la compra és més cara? La pujada de la llum està darrere

Has notat que la cistella de la compra és més cara? La pujada de la llum està darrere
  • L'OCU denuncia que el preu de l'energia podria estar començant a afectar al turisme, l'hostaleria i l'alimentació

Com no podia ser d'una altra manera, les progressives pujades del preu de l'electricitat, el butà i els carburants es segueixen traduint en un significatiu increment de l'IPC en el que va d'aquest any 2021, especialment en les partides de transport (8,2 %) i habitatge (9,7%), tal com acaba de publicar l'Institut Nacional d'Estadística en les dades desagregades d'agost.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) considera que les enormes pujades del cost de l'energia pogueren haver afectat també al cost del turisme i l'hostaleria: de gener a agost el seu IPC s'ha incrementat un 2,9% (amb una pujada del 0,7% respecte a juliol); i, més preocupant, al cost dels productes alimentaris: des de gener de 2021, l'IPC dels aliments i les begudes no alcohòliques s'ha incrementat un 1,7% (amb una pujada del 0,3% l'últim mes).

En concret, diversos aliments de primera necessitat han patit ja importants pujades de preus: els olis i greixos (22%), encara que tot apunta a un augment provocat per una mala collita, la fruita fresca (5,3%), els ous (4,0%) i la carn d'au (2,8%). De moment és només una tendència, però si els preus de l'energia seguirein alts, el comerç no tindria més remei que traslladar el sobre cost de producció i transport al consumidor final.

OCU adverteix que aquestes pujades no han afectat per igual a totes les regions. Entre les que més han patit l'increment de preus destaquen Galícia (2,9%), Cantàbria (2,5%) i Astúries (2,4%), a més de Melilla (3,4%). Mentre que s'ha sentit una mica menys a les Canàries (1,2%), Múrcia (1,3%) i La Rioja (1,4%), així com la ciutat de Ceuta (1,1%).

Pujar