Només un 2% de les misses es fan en valencià: ‘Déu també parla valencià’ indaga en com la 'Batalla de València' va afectar la litúrgia
La Diputació de València participa en un documental sobre este tema tan desconegut
La delegació de Memòria Democràtica de la Diputació de València ha participat en la producció del documental ‘Déu també parla valencià’, realitzat per ‘Los sueños de la Hormiga Roja’ i estrenat en À Punt amb una audiència de més de 20.000 persones. “No és un tema habitual en l'àmbit de la Memòria, però el fet que només un 2% de les misses en la Comunitat es facen en valencià està lluny de ser ideal i és una qüestió de normalització democràtica en la qual volem implicar-nos”, assegura la vicepresidenta primera de la Diputació, Natàlia Enguix.
El documental, presentat per la corporació provincial el passat 2 d'octubre en el Teatre Micalet, narra com l'anomenada ‘batalla de València’ va afectar l'església en temps de la Transició. Alguns membres de l'organ eclesiàstic van tractar d'introduir la llengua valenciana en els actes litúrgics, seguint les directrius del Concili Vaticà II, però van xocar amb la resistència de determinats bisbes, una altra part de l'esglèsia i la mateixa societat que consideraven estes actuacions una catalanització de la litúrgia.
En este sentit, la vicepresidenta Natàlia Enguix, responsable de Memòria Democràtica en la Diputació, considera important donar suport al projecte perquè “naix de les reivindicacions dels anys setanta que encara hui no han tingut resposta”. En opinió d'Enguix, “el foment i la reintroducció de la llengua valenciana en tots els camps de la vida social del nostre poble és un element característic de la lluita de les valencianes i els valencians per la instauració de la democràcia, i per tant un capítol més de la nostra història i la nostra memòria col·lectiva”.
Estrenat en À Punt
‘Déu també parla valencià’ es va estrenar en la televisió pública valenciana amb una audiència que va superar les 20.000 persones. L'enllaç per a poder veure en obert la producció està disponible en la secció ‘A la carta’ del web d'À Punt. El documental se centra en la polèmica figura de Pere Riutort i la seua obra el ‘Llibre del Poble de Déu’. El monjo va morir pocs mesos després de la gravació, la qual cosa aporta un valor afegit al projecte.
“Les innombrables llengües que es parlen als pobles han sigut admeses per a rebre la paraula de Déu. Entre elles no podia faltar la nostra llengua, el valencià”. Així arranca el trailer d'un documental que comença ara el seu recorregut pel circuit de certàmens audiovisuals, entre ells els Premis Lola Gaos de l'Acadèmia Audiovisual Valenciana.
Produït per ‘Los sueños de la Hormiga Roja’, el projecte ha comptat amb l'impuls d'À Punt en la realització i en la difusió, així com la col·laboració tant de la Diputació de València, a través de la delegació de Memòria Democràtica, com de la Generalitat Valenciana, a través del Institut Valencià de Cultura (IVC).