Així funcionen els punts violeta per a previndre agressions en els festivals de la C. Valenciana
La finalitat d'aquests espais és la de conscienciar, previndre i gaudir la festa sota el respecte cap a les dones
Els "Punts violetes" són espais, en els quals se sensibilitza al públic, i s'atén, informa i ajuda a víctimes de qualsevol tipus d'agressió sexista. La seua finalitat per tant és la de conscienciar, previndre i gaudir la festa baix el respecte cap a les dones, lliures d'assetjament i humiliació masclista.
Aquesta iniciativa forma part del catàleg de mesures urgents del Pla de Millora i Modernització impulsat per diferents ministeris del Govern d'Espanya que suposa un canvi d'enfocament en les polítiques públiques d'atenció a les víctimes, situant la violència masclista com un problema estructural que requerix de la implicació del conjunt de la societat per a acabar amb ella.
Les treballadores dels Punts Violetes són voluntàries que normalment són professionals del món de la psicologia o treball social. Així ens ho expliquen Eva Linares i Paula Andrés, els qui han estat durant tot el festival de l'Arenal Sound oferint aquest servei a la disposició de tots els assistents posant dos `punts violeta´ repartits entre la zona de descans i el recinte de concerts, "no han vingut moltes xiques a denunciar situacions masclistes en el càmping encara que alguna xica sí que ens ha notificat alguna situació incòmoda. Ací sobretot venen a preguntar per informació. En el recinte de concerts sí que s'han notificdo més denúncies". Aquest lloc de seguretat es contracta a través de l'empresa "Quatre Fulles" i es promou mitjançant la Generalitat Valenciana i el Ministeri d'Igualtat. Al seu torn es coordinen juntament amb la seguretat del càmping, la policia i, en aquest cas, amb la Conselleria d'Igualtat i Politicas Inclusives de Castelló.
Punxades
"S'han notificat alguns casos de punxades encara que no tots ho són però és que aquesta situació és molt perillosa. Davant el dubte cal acudir al Punt Violeta o a qualsevol professional que et puga ajudar", expliquen les treballadores del Punt Violeta.
Aquest mètode de submissió química, s'administra injectant la burundanga o una altra substància similar en una copa, provoca una pèrdua de consciència de la víctima, amb l'objectiu de cometre una agressió sexual.
En cas de sentir que es pot haver patit aquesta intoxicació ha de demanar-se ajuda a la seguretat del local o Punt Violeta i anar a un centre sanitari perquè s'extraga una mostra de sang, que servirà per a la denúncia en el seu cas.
Segons les dades de la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana s'han registrat set denúncies per submissió química a través de punxades a dones a les províncies de València i Castelló.
Per això la Conselleria de Sanitat i Salut Universal presentarà el nou protocol establit per a l'atenció a víctimes de submissió química a través de punxades.
Atenció a víctimes de violència de gènere: 016.